Nagyvilág

Megadták magukat a kolumbiai gép túszejtői

Az összes utast, a pilótákat és a tárgyalókat is elengedte a kolumbiai légitársaság egyik utasszállító gépét túszul ejtő két fegyveres, majd öt órával a gépeltérítés után megadták magukat. A túszejtők kártérítést követelt a rendőrégtől.

Reinaldo Duque, a kolumbiai kongresszus tisztségviselője, aki szintén az utasok között volt, elmondta, a légikalózok egy lelkész vezetésével folytatott tárgyalás után hozzájárultak, hogy a többi utassal együtt elhagyja a gépet. A túszejtők három közvetítőt – közöttük egy katolikus papot – engedtek fel a repülőgép fedélzetére. Helyi rádiójelentések szerint a két férfi, aki kézigránátokkal volt felfegyverkezve, egy tíz évvel korábbi rendőrségi házkutatás okozta károk miatt követelt kártérítést. Az RCN televízió előzőleg közölte, hogy a két túszejtő a 43 éves Luis Ramirez és a 23 éves fia, Linsen, egy fegyveres csoport egykori harcosai. Az egyik elengedett nő szerint az idősebb férfi tolószékben ült, sérülését – a túszok beszámolói szerint – egy rendőr által kilőtt golyó okozta.

Az utasszállító repülőgép húsz utassal és ötfős személyzettel a fedélzetén az ország déli részén fekvő Florenciából tartott Neivába, de végül a bogotái El Dorado repülőtér katonai leszállópályáján szállt le. Az El Doradon felfüggesztették a járatokat, és készültséget rendeltek el az ország valamennyi repülőterén. Az utasok között volt a kolumbiai kongresszus egy tagja, Antonio Serrano is.

2002 februárjában a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali fegyveres szervezet tagjai térítettek el egy utasszállító repülőgépet ugyanezen a járaton. Azon a gépen is ott utazott a kongresszus egy tagja, Jorge Gechen Turbay szenátor. Az akkor elrabolt szenátor azóta is a FARC túsza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik