Nagyvilág

Hosszú sorok a brit benzinkutaknál

Több helyen benzinhiány alakult ki keddre Nagy-Britanniában, miután az autósok - jóllehet a szerdán kezdődő üzemanyagár-tiltakozások szervezői hivatalosan nem tervezik az ellátás megzavarását - jelentős mennyiségben vásárolják fel az üzemanyagot.

A benzinkút-üzemeltetők beszámolói szerint az előző napihoz hasonlóan kedden is rendkívüli volt a forgalom: egy nap alatt annyi üzemanyag fogyott, mint máskor egy hét alatt.

Az országban sok kút kiürült és bezárt, a nyitva tartók előtt hosszú sorokban álltak az autók; helyenként egy-másfél órás volt a várakozási idő. Számos benzinkút csak részleges választékot tud kínálni, általában a legmagasabb minőségű és legdrágább benzinből, mert a többi üzemanyagfajta a tartályok feltöltése után gyorsan elfogy.

A nagybani üzemanyag-forgalmazók szövetsége (UKPIA) kedden hangsúlyozta, hogy “ellátási oldalon minden rendben van”, nincs nagybani hiány benzinből, csak a kiszállítás nem képes lépést tartani a meredeken megemelkedett kereslettel.

A brit üzemanyag-kiskereskedők szervezetének igazgatója kedden azt javasolta a kormánynak, hogy szabjon meg mennyiségi minimumot a megvásárolható benzinre, megakadályozandó, hogy azok az autósok is növeljék a sorok hosszát, akiknek tankja egyébként majdnem tele van, de a blokádtól tartva még a hiányzó csekély mennyiséget is pótolni akarják.

A közúti árufuvarozók üzemanyagár-letörésre alakult érdekképviseleti csoportja, a Fuel Lobby szerdától három napos országos tiltakozó akciót tervez a példátlan – helyenként már jóval 1 font (360 forint) feletti benzin- és dízelárak miatt.

Nagy-Britanniában, ahol tavaly 80 penny (290 forint) körül volt az átlagos üzemanyagár, kedden átlagosan 96 pennyért (346 forint) adták az üzemanyag literjét.

A Fuel Lobby vezető szóvivője mindazonáltal közölte, hogy akciójuk ezúttal nem célozza az üzemanyag-ellátást, jóllehet a tiltakozó kamionosok “jelen lesznek” a finomítóknál.

Ugyanez a szervezet éppen öt éve súlyos, országos üzemanyag- és áruhiányt okozott Nagy-Britanniában azzal, hogy a készülő üzemanyagadó-emelés ellen tiltakozva egy hétre eltorlaszolta az olajfinomítók kiszállítási útvonalait.

Gordon Brown pénzügyminiszter kedden, a brit szakszervezeti szövetség (TUC) kongresszusán felszólalva néhány napon belül sokadszor utasította el a Nagy-Britanniában jelenleg 64 százalékos üzemanyagadó csökkentését, ismét azzal az érvvel, hogy a magas árakat ezúttal globális ellátási oldali tényezők okozzák, és ezek ellen csak globális megoldás létezik.

Brown felszólította az olajtermelőket, hogy a kínálat fokozásával törjék le az olajárakat.
Londoni kommentárok szerint ugyanakkor fokozódhat a brit kormányra nehezedő adócsökkentési nyomás, ha más EU-tagállamok ezzel a módszerrel próbálják csökkenteni a kiskereskedelmi üzemanyagárakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik