Nagyvilág

Vitatott lengyel gázipari privatizálás

A lengyel befektetőket a jelek szerint hidegen hagyja, hogy a közelgő szeptember végi választásokon nyerőnek látszó jobboldal le akarja állíttatni a vezető gázipari vállalat, a PGNiG részvénykibocsátását.

A 900 millió részvényre már folyik a jegyzés, de a tőzsdei bevezetés e hónap 23-ával esedékes.

Hatalmas a papír iránti érdeklődés – közölték brókerek a jegyzés utolsó napján, hétfőn. Az állami vállalatnak csak 15 százaléka kerülne a tőzsdére, de az eladásból 2,2 és 2,7 milliárd zloty, azaz jobbik esetben közel 700 millió eurós bevételre lehet számítani.

A részvények harmadát egyéni hazai kisbefektetők kapják, harmadát külföldiek, további harmadát pedig az úgynevezett intézményi befektetők. A végső árat kedden teszik közzé, becslések szerint elég magas lesz, mivel körülbelül a kereslet 10 százalékát tudják kielégíteni PGNiG részvényből.

A lengyel jobboldal szerint stratégiai vállalatról van szó, a lengyel energiaellátás biztonságáról, bár a kormány tudatta, hogy 51 százalékos többségi részt megtart magának.

A vállalat a kibocsátás révén tőkét emelhet, csökkentheti 5 milliárd zloty körüli adósságát és még korszerűsítésre is áldozhat.

A kibocsátás árfolyamsávját 2,46-2,98 zlotyban határozták meg. Az utolsó állami kézben lévő gázszolgáltató teljes piaci értékét 14,5 milliárd és 17,6 milliárd zloty közé teszik. A közkézen forgó részvények aránya két éven belül az alkalmazotti részvények forgalmazhatóvá tételével 28 százalékra emelkedik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik