Külföld

A vártnál kevesebb áldozatot követelt a Katrina

admin
admin

2005. 09. 12. 13:11

Az Egyesült Államok déli részét sújtó természeti katasztrófa áldozatainak száma a várt tízezer helyett néhány százra tehető. A legfrissebb adatok szerint 424-en vesztették életület. Lassan szállingóznak vissza a New Orleans-iak a romvárosba, jelenleg George W. Bush is a helyszínen tartózkodik.

Az eddigi adatok alapján nem igazolódnak be az áldozatok számára vonatkozó borúlátó becslések: a Katrina hurrikán nem követelt tízezer áldozatot, mint ahogyan azt első kétségbeesésében Ray Nagin, New Orleans polgármestere jósolta. A legfrisebb adatok szerint Louisiana államban 197-en haltak meg, Mississippiben 211, Floridában 14, Alabamában pedig 2 áldozatot követelt a Katrina hurrikán.

A romvárosban már dolgoznak a különféle mentési és segélyszervezetek. Néhány helyen már működnek a közlekedési lámpák, de áram még mindig nincs az egész városban, melynek már “csak” negyven százalékát borítja víz. A szakemberek szerint októberre sikerülhet kiszárítani az utcákat. A Katrina érkezése előtt elmenekültek már szállingóznak vissza, de vannak olyanok is, akik nem építenek újjá semmit, inkább máshol kezdik újra az életüket.

Az amerikai kongresszus eddig összesen 62, 3 milliárd dollár pénzügyi támogatást hagyott jóvá a katasztrófa következményeinek enyhítésére. A szövetségi kormány minden egyes túlélőnek kétezer dolláros hitelkártyát ad, amellyel cigaretta és szesz kivételével minden alapvető dolgot lehet vásárolni. A baj csak az, hogy a pénzkiadó automaták sem működnek, tehát a hitelkártyákat gyakorlatilag nem tudják használni. A hajlék nélkül maradtak most menekülttáborokban vannak és megindították a keresőszolgálatot is, ahol az eltűnt gyerekeket, rokonokat lehet bejelenteni. Máris folyik az iskolás kisgyermekek beiskolázása, más településekre viszik őket.

Közben az amerikai elnök immár harmadik alkalommal utazott a katasztrófa sújtotta térségébe, kétnapos látogatása során megtekinti a várost, majd Mississippi államba is ellátogat.

A hurrikánra való lassú reagálás továbbra is foglalkoztatja az amerikai közvéleményt is. Mary Landrieu lousianai demokrata szenátor a CBS televízióban azzal vádolta meg a Bush-kormányzatot, hogy a helyi vezetőkre kívánja hárítani a katasztrófa kezeléséért a felelősséget. Scott McClellan fehér házi szóvivő cáfolta a vádat, hangsúlyozva, hogy a kormányzat az állami és helyi vezetőkkel együtt dolgozik a katasztrófa következményeinek felszámolásán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.