Nagyvilág

Megjósolhatatlan a norvég választások eredménye

Parlamenti választást tartanak vasárnap és hétfőn Norvégiában. A közvélemény-kutatási eredmények szerint igen szoros eredmény várható a jobbközép kormánykoalíció és a „vörös-zöld" ellenzéki szövetség között – írja a Handelsblatt.

Kjell Magne Bondevik miniszterelnök a Keresztény Néppártja az utóbbi hetekben ugyanis behozta lemaradását a Jens Stoltenberg vezette legnagyobb ellenzéki párttal szemben.

Bondevik három tagból álló, kisebbségben kormányzó kabinetje tovább csökkentené az adókat, és szociális reformokat ígér a választóknak. Az ellenfél, a szintén három párt alkotta „vörös-zöld” szövetség, amelynek élén a 46 éves Jens Stoltenberg munkáspárti volt kormányfő áll, az olajbevételek mostaninál nagyobb részét költené munkahelyteremtésre, az idősek gondozására és az oktatásra. Stoltenberg azt állítja, hogy az adócsökkentés kizárólag a gazdagoknak kedvezne.

Külpolitikai kérdések nem kerültek reflektorfénybe a kampány alatt, de megfigyelők szerint Norvégia változatlanul az Európai Unión kívül képzeli el jövőjét, bármely politikai erő kerül is ki győztesen a választási küzdelemből.

A rendkívülien kiélezett küzdelemben a mérleg nyelvét a szélsőjobboldali Haladás Párt illetve a Szocialista Baloldali Párt jelentheti. Az előbbi külföldi ellenes szólamokkal próbálja megnyerni a szavazókat, az utóbbi pedig nyíltan vállalt Amerika-ellenességgel kampányol.

A Keresztény Néppárt Bondevik vezetésével 2001 óta kisebbségben kormányoz a konzervatívokkal és a kis liberális Venstre párttal. A koalíciónak a parlamentben a többség megszerzéséhez a Haladás Párt tagjainak a szavazataira is szükség volt. Erre azonban a jövőben nem számíthatnak, hiszen a jobboldali párt jelezte, hogy nem támogat olyan kormányt, amelynek az élén Bondevik áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik