Nagyvilág

Már nem feltétel Gotovina elfogása

Gotovina tábornok kézre kerítése nélkül is lehet teljes együttműködés, de Del Ponte a jelenleginél azért többet vár Horvátországtól.

Ezt Carle del Ponte főügyész mondta az EUobserver.com című brüsszeli internetes lapnak múlt héten, világossá téve, hogy amire Hága elsősorban vár, az „csak” annyi, hogy a horvát hatóságok láthatóan és ellenőrizhetően elkövessenek mindent a háborús bűnökkel gyanúsított tábornok kézre kerítése érdekében. Ennek azonban nem kell feltétlenül száz százalékos eredményre is vezetnie.

Az EU nem Gotovina elfogását szabta meg feltételül, hanem a velünk való teljes együttműködést – mondta a főügyész. Nagy Krisztina, az Európai Bizottság bővítési szóvivője pénteken Brüsszelben megerősítette, hogy a maga részéről a Bizottság soha nem követelt meg mást, mint „teljes együttműködést”. Ennek ellenére soha nem volt teljesen egyértelmű, hogy ebbe beletartozik-e Gotovina konkrét kézrekerítése vagy nem, ahogy az egyes tagállamok eltérő módon értelmezték a „teljes együttműködés” pontos meglétét.

A horvát csatlakozási folyamat jelenleg jegelve van, mert a teljes együttműködés híján az Európai Unió nem hajlandó megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Del Ponte az interjúban utalt rá, hogy a következő hetekben áttörést vár az ügyben, ami igen szignifikáns lehet, tekintve, hogy Hágának szeptember végéig kell új jelentést közzétennie a horvát együttműködésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik