Nagyvilág

A kormányerők győztek Japánban

Óriási fölénnyel győzött a hivatalban lévő kormányfő, Koidzumi Dzsunicsiro Liberális Demokrata Pártja (LDP) a vasárnapi japán választásokon: 296 helyet szerzett a parlament 480 fős alsóházában. A kormányfő bejelentette: jövő szeptemberben, amikor lejár pártelnöki megbízatása, egyszersmind a miniszterelnöki tisztségétől is megválik.

Csúcson a tokiói tőzsde

A tokiói értéktőzsde fő mutatója (a Nikkei225) hétfőn újabb négyéves csúcson (12 896,43 ponton) zárt, igen lelkes hangulatban, amelyet a kormányzó Liberális Demokrata Párt minden várakozást felülmúló arányú, vasárnapi választási győzelme, illetve az okozott, hogy a japán gazdaság gyorsabban erősödik a korábban becsültnél. Hétfőn közölték ugyanis a legújabb hivatalos becslést, amely szerint a japán GDP a második naptári negyedben 0,8 százalékkal nőtt az első negyedhez képest, éves szintre számolva ez 3,3 százalékos többletet jelent.


 

Az ellenzék fő ereje, a centrista Japán Demokrata Párt (DPJ) 113 mandátumot kapott. Az előző ciklusban az LDP 249, koalíciós partnere, az Új Komeito 34, a DPJ pedig 175 hellyel rendelkezett. Az Új Komeitónak – még egy korábbi, négy hely híján teljes eredménylista szerint – 30 mandátuma lesz.

Erre számítottak

Az első közvélemény kutatások szerint szintén Koizumi jelenlegi miniszterelnök pártja, az országot ötven éve kormányzó Liberális Demokrata Párt volt a legesélyesebb a győzelemre.

A pártpreferenciák kérdése azután vált időszerűvé, hogy a sokat vitatott privatizációs tervet nem fogadta el a parlament, azon belül Koizumi saját liberál-demokrata pártjának néhány tagja sem, ezért a miniszterelnök szeptember 11-ére kiírta a választásokat. A felsőházban az LDP-nek és a vele koalícióban kormányzó buddhista hátterű Új Komeito pártnak kényelmes többsége volt, ennek ellenére a szenátorok 125:108 arányban leszavazták a javaslatot augusztusban. Ez súlyos vereséget jelentett Koizumi számára, ugyanis a több mint tíz éve szorgalmazott törvény elfogadása központi kérdés volt. A miniszterelnök már előzőleg kilátásba helyezte, hogy ha leszavazzák, előrehozza az egyébként csak két év múlva esedékes parlamenti választásokat.

Junichiro Koizumi szerint a 3 ezer milliárd dollár értékű eszközállománnyal rendelkező Japán Posta a privatizálás során a világ legnagyobb bankjává alakult volna át. Az elképzelést azok ellenezték, akik szerint az átalakítás vidéken jelentősen gyengítette volna a szolgáltatás színvonalát. A Japán Posta hatalmas társaság, mely 250 ezer embert foglalkoztat, és a hagyományos levélkézbesítésnél jóval szélesebb körű szolgáltatást nyújt.


Koizumi most megszerzett kétharmados alsóházi többsége azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyhatja a japán felsőház véleményét és megvalósíthatja elképzeléseit. A BBC tokiói tudósítója megjegyzi, hogy a nagy többség lehetővé teszi a miniszterelnöknek, hogy más vitás kérdésekkel, például a nyugdíj-reformmal is foglalkozzon.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik