Nagyvilág

Kínában nőtt a külkereskedelem, csökkent az infláció

Kína külkereskedelmi többlete 10 milliárd dollár volt augusztusban, jelentették a kínai kereskedelmi minisztériumban. A többlet ennél nagyobb csak júliusban (10,4 milliárd dollár), illetve tavaly decemberben volt (11,1 milliárd dollár).

Augusztusban megugrott ugyan az import, 23,4 százalékkal volt több a tavaly augusztusinál, de a kivitel még sokkal gyorsabban nőtt, az egy évvel korábbihoz képest 32,1 százalékkal. Elemzők szerint továbbra is nagy többletekre lehet számítani, mivel a kínai ipar mindinkább kiváltja az importot a legdrágább beruházási javakból, például acélból vagy áramtermelő berendezésekből.

Az export annak ellenére is gyorsult, hogy július 21-én 2,1 százalékkal hivatalosan felértékelték a jüant, és az EU illetve az Egyesült Államok újra kvótákkal korlátozza a kínai textiláruk behozatalát. Elemzők szerint tehát további konfliktusok várhatók a fő kereskedelmi partnerekkel, azonban további hivatalos jüan-felértékelés mégsem valószínű, mert az erre érzékeny exportcégek a foglalkoztatás növekedésének fő forrásai Kínában. A kormánynak továbbra is gondja a munkanélküliség, és a felértékelés esetleg a legutóbb 2002-ben megjelent defláció visszatértével fenyegetne.

A tizenkét havi infláció augusztusban 1,3 százalékra lassult Kínában a júliusi 1,8 százalékról. A ruházat, az autók és a tartós fogyasztási cikkek árai már csökkentek a túltermelés miatt.

Az első nyolc hónapban Kína külkereskedelmi többlete 60,2 milliárd dollár volt, a tavalyi egész évi 32 milliárd dollár után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik