Nagyvilág

Újabb zavargások Észak-Írországban

A hétvégihez hasonló pusztítással járó összecsapások voltak hétfőre virradóra az észak-írországi Belfastban, amikor protestáns felvonulók próbáltak áthaladni egy katolikus negyeden.

A megvadult protestáns tömeg azután támadt a kivonuló rendfenntartókra, hogy a rendőrség megtiltotta a legnagyobb, nem politikai pártként működő protestáns csoport, az Orániai Rend felvonulásának áthaladását egy katolikus negyeden.

A vasárnap hajnali első összecsapásban – évek óta először – éles lövedékekkel vívtak tűzpárbajt a helyi rendőrök és a brit hadsereg kivezényelt egységei a protestáns csoportokkal.
A hétfő hajnali zavargásokban 18 rendőr sérült meg; előző nap összesen 105 sérültje – köztük 32 rendőr – volt az összecsapásoknak, 13 személyt pedig őrizetbe vettek.

Az Orániai Rend minden nyáron tartományszerte provokatív felvonulások százaival emlékezteti a kisebbségi katolikus lakosságot arra, hogy az angol trónra II. (Katolikus) Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte a Jakab által Írországban szított katolikus lázadást.

Londoni kommentárok szerint a pusztító zavargások két éjszakája után Belfast ismét olyan képet mutat, mint harminc éve, a felekezeti viszály legsötétebb időszakában.

A Nagy-Britanniához nem tartozó, de a brit korona fennhatósága alatt az Egyesült Királyság részét képező északír tartományban 1998 óta hivatalosan tűzszünet honol. A britellenes katolikus mozgalom radikális szárnyának fő fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) – amelynek terrorakcióiban az utóbbi 35 évben több mint 3 ezren haltak meg – néhány hete közölte: végkép felhagy az erőszak alkalmazásával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik