Nagyvilág

Gáza: kiürítés után rakétatámadás

Palesztin szélsőségesek által kilőtt Kasszám-rakéta csapódott be hétfőn a dél-izraeli Szderót városában, közvetlen azután, hogy az utolsó izraeli katona is elhagyta a közeli Gázai övezetet.

Az izraeli rádió információi szerint a Gázai övezetből kilőtt rakéta senkit sem sebesített meg, a robbanás csak anyagi károkat okozott az övezet északi határától néhány kilométerre fekvő Szderótban. Az izraeli hadsereg alakulatainak hajnali kivonásával egyidőben a palesztin biztonsági erők bevonultak a Gázai övezet lerombolt zsidó telepeire, de nem tudták megakadályozni több ezer, örömmámorban úszó palesztin, köztük szélsőségesek behatolását és randalírozását.

Elhagyta a Gázai övezetet az utolsó izraeli katona hétfő hajnalban, ezzel befejeződött a 38 éves izraeli katonai kormányzásnak véget vető történelmi kivonulás. Aviv Kohavi dandártábornok, a Gázai övezet izraeli parancsnoka terepjárójával közép-európai idő szerint 5 óra 50-kor hajtott át az átkelőn. Ezután földgyaluk betontömböket és homokkupacokat toltak a Gus Katif kiürített teleptömbből Izraelbe vezető főútvonalra, lezárva az átkelőt.

A 38 évi izraeli uralom után palesztin ellenőrzés alá kerülő övezetben az Izrael elleni terrortámadások megfékezése és a szélsőséges szervezetek politikai struktúrába való beillesztése az egyik legnagyobb kihívás a Palesztin Hatóság számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik