Nagyvilág

Finnországban atomreaktor épül

A nyugat-finnországi Olkiluotoban hétfőn letették a 19 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa óta Európában elsőként megépülő atomreaktor alapkövét.

Az “Olkiluoto 3” nyomottvizes reaktor 2009-ben 1600 Megawattos teljesítménnyel kezdi meg az áram betáplálását a hálózatba.

A beruházás a francia-német Framatome ANP kivitelezésében épül. Az építtető a finn TVO atomerőmű üzemeltető konzorcium hárommilliárd euróban jelölte meg a beruházási költséget.

A kivitelezők szerint a finn reaktor lesz az első európai nyomottvizes technológiával (ERP) épülő létesítmény. A technológia a jelenleg alkalmazottnál lényegesen gazdaságosabb elektromos áram termelést tesz lehetővé és “új kategóriát teremt” a reaktor biztonság tekintetében. A finn kormány a kiotói klímaprotokoll előírásainak egyedüli lehetséges teljesítésével indokolta az erőmű megépítését.

Az EU-Bizottság tavaly engedélyezte az erőmű beruházást, mondván a projekt bizonyítékul szolgál arra, hogy “az atomenergia ésszerűen alkalmazva gazdaságilag vonzó opciót képviselhet”.

A Greenpeace környezetvédő szervezet keresetet nyújtott be Helsinkiben az Olkiluoto építkezés ellen biztonsági előírások be nem tartása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik