Külföld

Finnországban atomreaktor épül

admin
admin

2005. 09. 12. 14:36

A nyugat-finnországi Olkiluotoban hétfőn letették a 19 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa óta Európában elsőként megépülő atomreaktor alapkövét.

Az “Olkiluoto 3” nyomottvizes reaktor 2009-ben 1600 Megawattos teljesítménnyel kezdi meg az áram betáplálását a hálózatba.

A beruházás a francia-német Framatome ANP kivitelezésében épül. Az építtető a finn TVO atomerőmű üzemeltető konzorcium hárommilliárd euróban jelölte meg a beruházási költséget.

A kivitelezők szerint a finn reaktor lesz az első európai nyomottvizes technológiával (ERP) épülő létesítmény. A technológia a jelenleg alkalmazottnál lényegesen gazdaságosabb elektromos áram termelést tesz lehetővé és “új kategóriát teremt” a reaktor biztonság tekintetében. A finn kormány a kiotói klímaprotokoll előírásainak egyedüli lehetséges teljesítésével indokolta az erőmű megépítését.

Az EU-Bizottság tavaly engedélyezte az erőmű beruházást, mondván a projekt bizonyítékul szolgál arra, hogy “az atomenergia ésszerűen alkalmazva gazdaságilag vonzó opciót képviselhet”.

A Greenpeace környezetvédő szervezet keresetet nyújtott be Helsinkiben az Olkiluoto építkezés ellen biztonsági előírások be nem tartása miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.