Nagyvilág

Az energiaár fékezi az osztrák fogyasztást

Az energiaárak erőteljes növekedése tovább fékezi az egyébként is gyenge fogyasztói keresletet. A konjunktúra ezért kifulladóban van a kiskereskedelmi forgalomban és a szolgáltatási szektorokban - írja az osztrák Wifo gazdasági kutató intézet.

Ezzel szemben viszonylag magas a növekedési ütem az exportágazatokban, valamint a tőkejavak termelésében és az építőiparban. “A konjunktúra további alakulását illetően azonban hiányoznak az egyértelmű támpontok” – jelentette ki a Wifo szakértője Markus Marterbauer. Mindez visszatükröződik a vállalkozások befektetési hajlandóságának visszaszorulásában is.

Az euróövezetben a második negyedévben mindössze 0,3 százalékos reál GDP növekedést regisztráltak az előző negyedévhez képest és 1,1 százalékosat az előző évi második negyedévhez képest. A gyenge kereset növekedésre és az alacsony fogyasztási hajlandóságra való tekintettel nem is várható élénkülés.

A második negyedévben Ausztriában is 0,3 százalékos ütemet ért el a GDP növekedés, leginkább az alacsony fogyasztási hajlandóság fékező hatása miatt. A bérek január és július között elért 2,2 százalékos növekedése elmaradt a fogyasztói árak 2,6 százalékos növekedése mögött. A nyári hónapokban lelassult ugyan az inflációs ütem a lakbérek növekedési ütemének mérséklődése és a távközlési kiadások csökkenése miatt, az energiaárak emelkedése azonban egyre nagyobb hatást fejt ki a fogyasztói árak szintjén. “Mindezek a tényezők jórészt semlegesítik az adóreform kedvező hatásait. A nettó reálbérek csak kismértékben emelkedhetnek” – mutatott rá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik