Nagyvilág

Törölték a gázai ünnepélyes hatalomátadást

Törölték az ünnepélyes hatalomátadást Izrael és a Palesztin Hatóság között a Gázai övezet teljes izraeli kiürítése alkalmából, amelyet vasárnapra vettek tervbe - közölték izraeli katonai forrásból. Indokként a palesztinok távolmaradási szándékát jelölték meg a név nélkül nyilatkozó illetékesek.

Palesztin biztonsági forrásból megerősítették a hírt.

A különböző források nyilatkozatai eltérnek abban, hogy ennek magyarázata a gázai zsinagógák lebontásának izraeli megtagadásával függ össze, vagy azzal, hogy a felek az utolsó pillanatig nem tudtak megegyezni Rafahnak, a Gázai övezet déli határátkelőjének ellenőrzéséről. Az ünnepélyes aktust az övezet északi határán, Erez átkelőhelynél tervezték.

Palesztin részről nyomban nehezményezték az izraeli kormány vasárnapi döntését, hogy a telepesek által hátrahagyott 19 zsinagógát nem bontja le a távozóban lévő izraeli katonaság.

Az izraeli közszolgálati rádiónak héberül nyilatkozó Dzsibríl Radzsúb, a palesztin elnök biztonsági tanácsadója azt mondta: “A zsinagógák a megszállás szimbólumai. Jobb, ha Izrael rombolja le őket. Ha nem teszi, akkor senki sem lesz képes vállalni a megóvásukat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik