Nagyvilág

Több tucat sérültje van az észak-írországi zavargásoknak

Miután Belfastban szombaton betiltották a helyi protestáns szervezet, az Orániai Rend minden évben megtartott felvonulását, súlyos zavargások törtek ki az észak-ír fővárosban, amelyek vasárnapra lassan csitulni látszanak.

A zavargások azután törtek ki, miután az Orániai Rendhez tartozó több száz protestánsnak a rendőrség megtiltotta, hogy Belfast katolikus negyedében is felvonuljanak, mivel az eredeti tervek szerint a menet a Springfield Roadon is végighaladt volna. A felvonulás betiltása után szélsőséges protestánsok fegyverekkel és otthon készített Molotov-koktélokkal támadtak meg több rendőrt, brit katonát és katolikus ellendemonstrálót is Belfast számos kerületében. A rendőröknek páncélozott autóik mögé kellett húzódniuk. A zavargások megszüntetésére vízágyúkat és gumi lövedékeket vetettek be a hatóságok. Az összecsapások legalább öt órán keresztül nem csitultak. Az egyik rendőr beszámolója szerint évek óta ez volt a legsúlyosabb és egyben a legváratlanabb összecsapás Belfastban.

Az összecsapásokban legalább egy tucat rendőr és két civil megsérült. Egy rendőrt súlyos fejsérülésekkel vittek kórházba még szombaton este.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik