Nagyvilág

Megemlékezések a terrortámadások évfordulóján

Az idén gyászoló testvérek olvassák fel a New York-i ikertornyok helyén, a Ground Zerónál az áldozatok nevét az Egyesült Államokat ért terrortámadások negyedik évfordulóján, vasárnap.

320 testvérpár olvassa fel az összes, 2749 halálos áldozat nevét ünnepség keretében. Tavaly szülők és nagyszülők, 2003-ban az áldozatok gyermekei tették ugyanezt. A város vezetése arra kért minden New York-i templomot, hogy kondítsa meg harangját azután az egyperces néma emlékezés után, amelyet 8 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 14.46-kor), a Világkereskedelmi Központ északi tornyát ért repülőgép-becsapódás pillanatában tartanak az áldozatokra emlékezve.

Egyperces csendet tartanak a második gép becsapódásakor, illetve a két torony összeomlásának pillanataiban is. A vasárnapi megemlékezésen beszédet mond George Pataki, New York állam kormányzója, Michael Bloomberg polgármester, Rudolph Giuliani volt polgármester és Condoleezza Rice külügyminiszter.

Vasárnap éjjel – a korábbi évekhez hasonlóan – a két toronyra emlékeztető kék fénysugarakat bocsátanak a magasba a Ground Zeróról.

George Bush amerikai elnök reggel emlék-istentiszteleten vett részt, az első New York-i néma pillanattal egy időben pedig egyperces szilenciumot tart a Fehér Házban. Felipe Pérez Roque kubai külügyminiszter egy szombat esti interjújában megerősítette, hogy országa elítéli “a terrorizmus minden formáját”, de emlékeztetett arra a szeptember 11-ére, amely 1973-ban volt, és amelyen öngyilkos lett Salvador Allende, Chile szocialista elnöke, annak a katonai hatalomátvételnek az áldozata, amelyet Augusto Pinochet tábornok vezetett “a CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) szervezésében”.

Szeptember 11-e “az a nap, amelyen több ezer áratlan embernek az ikertornyok elleni támadásban történt szörnyű halálára emlékezünk” – mondta, de elítélte, hogy az amerikai kormány “kettős mércét alkalmaz, és a támadások után hazug ürüggyel indított törvénytelen háborút Irak népe ellen, ezzel megszentségtelenítve 2001. szeptember 11-e áldozatainak emlékét”.

Perez Roque szerint “egy terrorkommandó szintén szeptember 11-én gyilkolta meg a New York-i utcán Felix Garcia kubai diplomatát 1981-ben, és a kommandó egyik tagja, a Castro-ellenes Pedro Remon Rodriguez ma az Egyesült Államokban él. Paul Martin kanadai kormányfő az Egyesült Államok elleni terrortámadások évfordulója alkalmából és a Katrina hurrikán okozta új tragédia elszenvedése okán üdvözölte az amerikaiak állhatatosságát és kitartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik