Külföld

Már négyszer fordult magyar bíró az Európai Bírósághoz

admin
admin

2005. 09. 11. 10:28

A nyugati sajtóban és az uniós intézményekben is kedvező visszhangja van a magyar bírák közösségi joggal kapcsolatos aktivitásának.

Magyarországról a tavaly májusi uniós csatlakozás óta már négyszer fordultak a bírák a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz előzetes döntéshozatali eljárást kérve – mondta a magyar főbíró az MTI-nek.

“A nyugati sajtóban és az uniós intézményekben is kedvező visszhangja van a magyar bírák közösségi joggal kapcsolatos aktivitásának. Több helyen pozitívan értékelték, hogy Magyarországon felismerik az előzetes döntéshozatali eljárásban rejlő lehetőségeket. Ennél a jogintézménynél ugyanis a nemzeti bírók is kivehetik a részüket az európai jog formálásban” – fejtette ki Lomnici Zoltán.

Hozzátette: az előzetes döntéshozatali eljárás során a tagállami bíró a közösségi jog értelmezésével kapcsolatban intéz kérdést az Európai Bírósághoz, a válasz pedig minden más hasonló ügyben irányadó a tagállamok bíróságai számára.

A magyar bírák által tavaly május óta kezdeményezett négy előzetes döntéshozatali eljárás között volt a vörös csillag viselésével kapcsolatos büntetőügy, a szavatossággal, általános szerződési feltételekkel kapcsolatos polgári jogi ügy, illetve a iparűzési adóval és a regisztrációs adóval kapcsolatos közigazgatási jellegű ügy. Az új tagállamok közül elsőként

Magyarország fordult az Európai Bírósághoz.
Lomnici Zoltán elmondta: az eljárások jelenlegi szakaszában még nem állapítható meg, hogy az Európai Bíróság foglalkozik-e a magyar indítványokkal, és ha igen, milyen érdemi választ ad rájuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.