Nagyvilág

Már négyszer fordult magyar bíró az Európai Bírósághoz

A nyugati sajtóban és az uniós intézményekben is kedvező visszhangja van a magyar bírák közösségi joggal kapcsolatos aktivitásának.

Magyarországról a tavaly májusi uniós csatlakozás óta már négyszer fordultak a bírák a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz előzetes döntéshozatali eljárást kérve – mondta a magyar főbíró az MTI-nek.

“A nyugati sajtóban és az uniós intézményekben is kedvező visszhangja van a magyar bírák közösségi joggal kapcsolatos aktivitásának. Több helyen pozitívan értékelték, hogy Magyarországon felismerik az előzetes döntéshozatali eljárásban rejlő lehetőségeket. Ennél a jogintézménynél ugyanis a nemzeti bírók is kivehetik a részüket az európai jog formálásban” – fejtette ki Lomnici Zoltán.

Hozzátette: az előzetes döntéshozatali eljárás során a tagállami bíró a közösségi jog értelmezésével kapcsolatban intéz kérdést az Európai Bírósághoz, a válasz pedig minden más hasonló ügyben irányadó a tagállamok bíróságai számára.

A magyar bírák által tavaly május óta kezdeményezett négy előzetes döntéshozatali eljárás között volt a vörös csillag viselésével kapcsolatos büntetőügy, a szavatossággal, általános szerződési feltételekkel kapcsolatos polgári jogi ügy, illetve a iparűzési adóval és a regisztrációs adóval kapcsolatos közigazgatási jellegű ügy. Az új tagállamok közül elsőként

Magyarország fordult az Európai Bírósághoz.
Lomnici Zoltán elmondta: az eljárások jelenlegi szakaszában még nem állapítható meg, hogy az Európai Bíróság foglalkozik-e a magyar indítványokkal, és ha igen, milyen érdemi választ ad rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik