Nagyvilág

EU: az olajtermelők növeljék beruházásaikat

Az EU-pénzügyminiszterek szerint a nagy olajtermelő országoknak a magas olajárakból befolyó pótlólagos jövedelmeik egy részét termelési kapacitásaik növelését célzó beruházásokra kellene fordítaniuk.

Az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (ECOFIN), amely Manchesterben tartotta kétnapos ülését, felszólította az olajtermelő országokat és vállalatokat, hogy növeljék beruházásaikat az olajkészletek felkutatása, az olajtermelés, a finomítói kapacitások, illetve az alternatív energiaforrások kifejlesztése terén.


Gordon Brown, a vendéglátó brit pénzügyminiszter a manchesteri ECOFIN-ülés utáni sajtótájékoztatóján közölte: aznap beszélt szaúdi kollégájával, aki arról tájékoztatta, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) “készen áll a termelés növelésére”.

Veres János magyar pénzügyminiszter az ülés után ugyanakkor azt mondta: a felszólalók közül senki nem fogalmazott meg olyan aggályokat, hogy a magas olajárak miatt elszabadulna az infláció, és “úgy gondolom, ez Magyarországra is igaz”.

A magyar szakminiszter szerint az uniós pénzügyminiszterek legfeljebb néhány tized százalékpontnyi inflációváltozást valószínűsítenek az olajárak miatt. A manchesteri értekezleten állást foglaltak a miniszterek arról is, hogy nem tartják jó megoldásnak az adócsökkentést a magas üzemanyagárak elleni fellépésként, mert ez csak hátráltatja a piaci alkalmazkodást a kialakult helyzethez.

A City egyik legnagyobb olajpiac-figyelő befektetési háza, a Barclays Capital éppen a hétvégi angliai ECOFIN-ülés előtt kiadott új helyzetjelentésében azt írta, hogy a benzinárszint visszaszorítására tett kormányzati intézkedések valójában hosszabban tartó magasabb átlagárat eredményeznek. A kormányzati fellépés politikai kihatása nyilván kedvező, ám ha a kormányok hagynák a benzinpiaci árkiugrást teljes mértékben érvényesülni, a keresleti visszaesés hamarabb letörné és mélyebbre vinné vissza az árszintet – áll a londoni elemzésben.

A Barclays Capital és más nagy londoni házak már azt is ilyen jellegű beavatkozásnak minősítették, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a stratégiai készletekből engedett a piacra több tízmillió hordó nyersolajat és – Európában – benzint is.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik