Nagyvilág

381-re emelkedett a Katrina áldozatainak száma

A Katrina hurrikán halálos áldozatainak a helyi idő szerint szombaton közzétett hivatalos adatok szerint 381-re emelkedett. Ebből százötvennégyen haltak meg New Orleansban és Louisiana állam többi részén, kétszáztizenegyen Mississippi, tizennégyen Florida és ketten Alabama államokban.

A halálos áldozatok között a jelentések szerint nincs külföldi állampolgár. Az elnök vasárnap harmadszor is ellátogat a katasztrófa sújtotta körzetekbe. Bush szombati rádióbeszédében megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a Katrina hurrikán sújtotta Mexikói-öböl partján új élet támadjon.

A katasztrófa sújtotta térségben a tulajdonképpeni mentési munkálatok gyakorlatilag befejeződtek, a hatóságok most erőfeszítéseiket az utolsó lakosok kimenekítésére, az állatok mentésére és a halottak kiemelésére összpontosítják. New Orleansban az evakuálás várhatóan egy hét múlva ért végét.

A városban, amelynek a szélvihar előtt 485 ezer (az elővárossal együtt 1,4 millió) lakosa volt, még mindig 10-15 ezren tartózkodnak. A városban helyreállt a rend – közölte Jim Letten louisianai ügyész. A biztonságra 14 ezer katona vigyáz. Szövetségi illetékesek közlése szerint 259 személyt vettek őrizetbe, közöttük 194-et fosztogatás miatt. A bíróság szombaton sürgősséggel meghozott döntésében elítélte, hogy a hatóságok megpróbálják megakadályozni az újságírók jelenlétét a holttestek kiemelésénél.

A CNN hírtelevízió beadványára a bíró átmenetileg megtiltotta, hogy a hatóságok akadályozzák az újságírókat munkájuk végzésében. New Orleans nemzetközi repülőterét várhatóan a jövő héten nyitják meg a légi forgalom előtt. Az amerikai kongresszus vasárnapig 62,3 milliárd dollár pénzügyi támogatást hagyott jóvá a katasztrófa következményeinek enyhítésére, John Snow pénzügyminiszter szerint ez az összeg még nőni fog.

A katasztrófák kezelésére szakosodott Risk Management Solutions amerikai vállalat szerint a katasztrófa okozta károk értéke feltehetően meghaladja a 125 milliárd dollárt. A nemzetközi segítség továbbra is érkezik a világ minden részéből. Egy külügyi illetékes szerint a nemzetközi közösség eddig 700 millió dollár értékű adományt ajánlott fel.

A NATO hétfőn kezdi meg a segélyek szállítását a katasztrófa sújtotta térségbe. Az első átalakított Boeing 707 típusú gép hétfőn száll fel a németországi Geilenkirchenből, miután előzőleg Prágában felveszi a csehországi adományokat – közölték szombaton NATO-illetékesek Brüsszelben.

Az amerikai Vöröskereszt fennállásának legnagyobb toborzó kampányát hirdette meg: 40 ezer önkéntest szólított fel a Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére. A Katrina augusztus 25-én elhaladt Florida fölött, mielőtt eltávolodott volna a parttól, majd augusztus 29-én újult erővel lecsapott Louisiana, Mississippi és Alabama államokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik