Nagyvilág

Partvonalra tették az amerikai katasztrófavédelem fejét

A Katrina hurrikán által okozott károk helyreállítását vezénylő Michael Brown-t leváltották, mert állítólag lassan reagált az eseményekre.

A washingtoni kormányzat New Orleans-i emberei azt is a szemére vetették, hogy eltúlozta a halottak számát. Terry Ebbert, a belbiztonsági erők helyi főnöke szerint „az a katasztrofális számú halott nem biztos, hogy valós. A tények szerint egyelőre kisebbek azokhoz a szélsőséges kijelentésekhez képest, miszerint 10 000 halott is lehet.”

A városban már takarítják a közterületeket, az energiaellátás lassan helyreáll a BBC tudósítása szerint. De továbbra is holttestek úsznak a vízben, megakadva néha a házakban és az útak szélén – mondta Daniela Relph, a BBC tudósítója.

A munkálatok nyomán már csökkent a városban a víz szintje, de a védelmi erők szerint még legalább nyolcvan napot vesz igénybe a teljes helyreállítás.

Brown helyére, A Federal Emergency Management Agency igazgatói székébe a parti őrség egyik altengernagya, Thad W. Allen kerül. Brown a következőképp kommentálta a helyzetet az AP tudósítójának: mihamarabb vissza akarok térni, és kijavítani mindazt a hazugságot, ami elhangzott”.

A kormányzatot – és személy szerint Bush elnököt is – demokrata és republikánus oldalról egyaránt számos bírálat érte a mentési munkálatok lassúsága miatt. Sokak szerint a Bush-kormányzat gyorsabban reagált volna, ha az áldozatok gazdag fehérbőrűek lettek volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik