Nagyvilág

Az osztrákok négyötöde elutasítja a török EU-csatlakozást

Törökország csatlakozási tárgyalásait október 3-án megkezdődhetnek – jelentette k több osztrák napilapban Olli Rehn, az EU bővítési biztosa. A finn diplomata biztosnak nevezte, hogy október 3-án megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Törökországgal.

Az osztrák sajtó a kérdés iránt megkülönböztetett érdeklődést mutat, hiszen az EU-tagországok közül mindeddig egy sem támogatta Ausztriának a török csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját.

Bécs ugyanis szerette volna elérni, hogy ne csak a teljes jogú tagság megadására legyen lehetőség, hanem egyfajta alternatívaként “kiemelt partneri viszonyt” is felajánlhassanak Ankarának. A biztos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy éppen Ausztria volt az, amely a leginkább profitált gazdaságilag és biztonsági szempontból is Törökország felzárkózási folyamatából.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Európában a török csatlakozás támogatottsága Ausztriában a legalacsonyabb, ahol a megkérdezettek mintegy 80 százaléka elutasítja Törökország belépését EU-ba. Az EU bővítési biztosa leszögezte, hogy a tárgyalások célja a teljes jogú török tagság, és ez marad a cél a jövőben is. Ezt azonban csak 10-15 éves folyamat után lehet elérni, amikor majd Törökország teljesíti a belépés minden feltételét.

Bulgária és Románia pedig 2007-ben válhat uniós taggá, ha érettek lesznek erre – mondta Rehn. Horvátországgal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy most minden Zágrábtól függ. Az EU a csatlakozás világos feltételeként szabta meg a teljes körű együttműködést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, melynek értelmében őrizetbe veszik és kiadják a keresett Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornokot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik