Nagyvilág

Juscsenko menesztette az ukrán kormányt

Korrupciós vádak és lemondások sorozata után leváltotta Timosenko miniszterelnököt és kormányát az ukrán államfő. Az ügyvezető miniszterelnök Jurij Jehanurov lett.

Viktor Juscsenko ukrán elnök leváltotta az egész kormányt és a biztonsági tanács titkárát – jelentette be délben váratlanul a kijevi elnöki hivatal sajtószolgálata. Az államfő dnyipropetrovszki körzet kormányzóját, volt gazdasági minisztert, Jurij Jehanurovot nevezte ki ügyvezető miniszterelnökké Julija Timosenko helyére. Ugyanakkor Juscsenko bejelentette, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Timosenkót, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi tanács leköszönt vezetőjét, Petro Porosenkót egyaránt szeretné továbbra is csapatában látni.


A bejelentést lemondások sorozata előzte meg: először Olekszandr Zincsenko, az államfő kabinetfőnöke, a Juscsenkót hatalomra segítő “narancsszínű forradalom” egyik fő szervezője döntött úgy, hogy távozik posztjáról, az elharapózott korrupcióra hivatkozva. Zincsenko több személyt is megnevezett, köztük az azóta már szintén lemondott Petro Porosenkot,  az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárát, de kijutott a bírálatából Olekszandr Tretyakovnak, az elnök egyik közeli munkatársának és Mikola Martinenkónak, az államfőt támogató parlamenti frakció vezetőjének is. Szintén csütörtökön távozott posztjáról Mikola Tomenko miniszterelnök-helyettes, aki sajtóértekezletén kijelentette: ráébredt arra, hogy egyes emberek lopnak, mások lemondanak. Nem akar semmilyen közös felelősséget viselni olyan emberekkel, akik korrupt rendszert hoztak létre – fűzte hozzá.


A kormány menesztése mindezek ellenére meglepetésnek számít, hiszen a fő frontvonal állítólag Porosenko és Julija Timosenko ukrán miniszterelnök között húzódott, előbbi lemondása pedig azt is jelenhette volna, hogy a kormányfő helyét nem fenyegeti semmi.


Az értelmezést azonban maga az elnök szolgáltatta, aki a bejelentést követő sajtókonferencián maga is sajnálatosnak nevezte a konfliktust, mely kialakult egyrészt a biztonsági tanács és a kormány, másrészt a parlament és a kormány között. „Sokáig bíztam abban, hogy ez csupán egy átmeneti dolog, és ha munkához látnak, akkor nem lesz idő a vitára. Ám ahogy múlt az idő, úgy a helyzet egyre romlott” – fogalmazott Juscsenko hozzátéve, hogy az elnöknek nem az a dolga, hogy dadusként őrködjön a korrekt együttműködés felett. Az új csapatnak egységben, egy emberként kell majd dolgoznia – mondta az államfő.


Bár a bejelentés sokakat meglepett, arról nincs szó, hogy minden előzmény nélkül került volna sor a kenyértörésre. Néhány hónappal ezelőtt ugyanis már olyan értesülések láttak napvilágot, melyek szerint Juscsenko „feláldozza” miniszterelnökét az olajipari válság megoldása érdekében. Juscsenko a “Zerkalo nyegyeli” című hetilap májusi száma szerint állítólag azon a tanácskozáson beszélt Julija Timosenko ukrán miniszterelnök menesztéséről, melyet ukrán és orosz olajvállalatok vezetőivel tartott az országban kialakult olajpiaci válsághelyzetről.

“Nehéz idők”

Az Európa Bizottság részéről Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos szóvivője, Emma Udwin reményét fejezte ki, hogy Juscsenko elnök “gyorsan cselekszik a stabilitás és a folyamatosság megőrzése végett”. A nyilatkozat arra biztatta az elnököt, hogy “tartson ki a választási győzelmét eredményező vezérlő elvek, így a reformprogram, a korrupció kiirtása és a tiszta kezek politikája” mellett.


Vlagyimir Putyin orosz elnök a Gerhard Schröder német kancellárral közös berlini sajtóértekezletén azt mondta, hogy nem akarja dramatizálni az ukrajnai helyzetet. Putyin szerint Ukrajna nehéz időket él át, de semmi különöset nem talál abban, hogy Juscsenko menesztette kormányát. Szerinte az események alakulásában közrejátszik a parlamenti választásokat megelőző küzdelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik