Külföld

A horvát kormány beavatkozik a benzinárakba

admin
admin

2005. 09. 08. 16:49

A horvát kormány arra kérte fel a részben Mol-tulajdonban álló INA olajtársaságot, hogy ne emelje a következő hetekben az üzemanyagok árát. Ivo Sanader a kérést a csütörtöki kormányülésen ismertette.

A kormányfő nem részletezte, milyen további módszerekkel képzelik el a beavatkozást, csak annyit mondott: lehetőség van a forgalmi adó változtatására vagy az INA tartalékaiba, nyereségébe való beavatkozásra. Ez utóbbival kapcsolatban Ivan Sukerc pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány, mint az INA többségi tulajdonosa felkérheti a vállalatot, vesse be nyeresége egy részét a magas olajárhatás ellensúlyozására ahelyett, hogy a pénzt két olajfinomító terv szerinti korszerűsítésére fordítaná.

A horvát vezetés a múlt hónapban tett ígéretet arra, hogy interveniálni fog az üzemanyagpiacon, ha az árak (az ólmozatlan benzin esetében) elérik a 8 kunát (1,34 euró). Az ár jelenleg 7,98 kuna, de egyes horvát benzinkutak már e szint fölé emelték az árat. Sanader elismerte, hogy a kormány a világpiaci árak alakulására való tekintettel nem lesz képes hosszú ideig a jelenlegi szinten tartani az üzemanyagárakat.

A horvát kormány a 4,5 milliárd kunás államháztartási hiány csökkentése érdekében további 15 százaléknyi INA-részesedés eladását tervezi a jövő tavaszig. “Meg vagyok győződve arról, hogy a kormány nem folyamodik olyan lépésekhez, amelyek rontanák az INA jövedelmezőségét, hiszen az kedvezőtlenül hatna a privatizálásra. Ezért a változó forgalmi adó alkalmazása a valószínűbb megoldás – értékelte a bejelentést a Zagrebacka Banka közgazdásza.

A horvát kormány két hete még azt nyilatkozta, hogy nincs szükség adócsökkentésre, de előkészítették az intézkedéstervezetet, amely napirendre kerül, ha továbbra is drágul a nyersolaj.


Múlt hét pénteken a magyar kormány részéről Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője vetette fel a benzin árának mérséklésére irányuló intézkedések lehetőségét. Mint mondta, a kormány szakértői vizsgálják, hogy az üzemanyagár összetevői közül melyiknél lehet kormányzati kompetenciában mérséklést elérni.


A szóvivő elmondása szerint év közben a jövedéki adó mérséklésére nincs lehetőség. Reményét fejezte ki, hogy az üzemanyag általános forgalmi adójának januártól tervezett, 25-ről 20 százalékra történő csökkentése a kiskereskedelmi árakban is érezteti hatását. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.