Nagyvilág

Elmarasztalták Kofi Annant

Élesen bírálja az ENSZ vezetését a Paul Volcker volt amerikai jegybankelnök vezette független vizsgálóbizottság jelentése, amelyet szerdán tettek közzé New Yorkban. A jelentés "törvénybe ütköző, etikátlan, korrupt" cselekedetekkel vádolja az ENSZ főtitkárát is – írja a Népszava.

A 64 milliárd dolláros „olajat élelmiszerért” program irányítóit, hibáztatja Volcker a Biztonsági Tanácsot és személyesen elmarasztalja Kofi Annant is a bizottság a program elégtelen felügyelete miatt. A főtitkárt ugyanakkor közvetlenül nem teszik felelőssé fia korrupciógyanús ügyei miatt. A vizsgálóbizottság végkövetkeztetésként a világszervezet alapos megreformálását sürgeti.

Annan főtitkár a BT elé terjesztett dokumentum ismertetését követően örömét fejezte ki, hogy a Volcker-bizottság a jelentés előszavában elismerte: az “olajat élelmiszerért” program alapjában elérte célját, a Szaddám-rezsim elleni szankciók miatt nélkülöző irakiak minimális ellátását. Annan szerint ugyanakkor a jelentés „zavarbaejtő” vádakat fogalmaz meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik