Nagyvilág

Az EU agrárpolitikáját bírálta az ENSZ

Az Európai Unió agrártámogatási politikája rendkívüli módon visszaveti a mezőgazdaságból élő országok lehetőségeit –derül ki abból az éves életszínvonallal és szegénységgel kapcsolatos jelentésből, melyet a világszervezet fejlesztési programja (UNDP) tett közzé.

A jelentés példaként megemlíti az európai farmerek cukortúltermelését, amely harmadával csökkentette a cukor világpiaci árát, és ez óriási bevételkiesést okozott Brazíliának, Dél-Afrikának és Thaiföldnek. Hasonlóan riasztónak találják a hagyományosan kávéexportáló országok helyzetét, a kávé világpiaci árának drasztikus csökkenését.

Felhívják a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy a donorországok évente egymilliárd dollárt költenek a fejlődő országok agrársegélyezésére, ugyanakkor naponta költenek ugyanakkora összeget saját mezőgazdaságuk támogatására.

Az UNDP ezért azt javasolja, hogy 2010-re a világ segélyező országai legalább bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) fél százalékát fordítsák külföldi adakozásra, 2015-re pedig ezt az arányt emeljék fel 0,7 százalékra. Magyarország jelenleg a 35. helyen áll az ENSZ Fejlesztési Programja 2005-ös jelentésében található országlistán, amely a várható élettartam, az oktatás és a jövedelem szintje alapján rangsorolta a világ 170 országát.

A világ rendelkezik megfelelő tudással, erőforrásokkal és technológiával ahhoz, hogy véget vessen az óriási szegénységnek, de az idő egyre sürget – figyelmeztet a jelentés. Az UNDP egyébként  1990 óta készít éves beszámolót, ezekben a világ 170 országát vizsgálják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik