Nagyvilág

Kiürítik New Orleanst

A New Orleans-i rendőrség elrendelte a város valamennyi lakójának távozását, mert a város lakhatatlanná vált. George W. Bush szükségállapotot hirdetett Texasban.

“Nem engedjük meg, hogy az emberek visszajöjjenek. Nincs semmi ok arra, hogy bárki itt maradjon. Nincs munka, nincsenek házak, nincsenek szállodák ” – jelentette ki a rendőrség egyik vezetője, hozzátéve: a rendőrség felhatalmazást kapott arra, hogy erővel bírja az embereket távozásra, ha szükséges. A hatósági illetékes azután nyilatkozott, hogy közel 40 kilométeres forgalmi dugó alakult ki a városhoz vezető egyetlen úton, miután egy külvárosi bizottság vezetője közölte: New Orleans lakói 12 óra időtartamra visszatérhetnek, hogy átvizsgálják házaikat, és magukhoz vegyék személyes holmijukat.

A körzetbe vezényelt katonai egységek parancsnoka, Russel Honoré tábornok korábban azt közölte, hogy még mindig mintegy tízezer túlélő van az augusztus 30-a óta elöntött New Orleansben.

A rendőrség második számú vezetője szerint a mentési munkálatok most már könnyebbek lesznek, miután a “káosztól” eljutottak a “szervezett káoszig”, és a mentésben részt vevő szervezetek immár össze tudják hangolni erőfeszítéseiket.


Szükségállapot


Szükségállapotot hirdetett ki George Bush amerikai elnök Texas államban. A déli állam ugyanis “megtelt” a Katrina hurrikán elől menekült emberekkel. Az intézkedés azzal jár, hogy az országos katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) azonnal Texas állam rendelkezésére bocsáthatja a szövetségi készleteket, s így a segít a terhek elviselésében.


Hozzájuthatnak e készletekhez ezentúl azok a helyi önkormányzatok is, amelyek szükséghelyzetbeli feladatokat látnak el az állampolgárok élete, egészsége és biztonsága érdekében. Az elnöki rendelet Texas mind a 254 megyéjére érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik