Nagyvilág

Elismerheti a Jukosz-részesedések kivásárlását a Russneft

Az orosz Russneft olajcég előbb-utóbb rászánhatja magát annak bevallására, hogy kivásárolta a hatóságilag tönkretett YUKOS egyes részesedéseit, köztük a Mollal közös szibériai kitermelő vállalat felét is - vélték moszkvai elemzők kedden.

A Russneft azért ódzkodik a Jukosz-részesedések megszerzésének idő előtti elismerésétől, nehogy kitegye magát az ezzel járó politikai nyomásnak. Sok nagy hal ólálkodik a Jukosz-vagyonrészek körül, készen az átvételükre, élükön az állami Rosnefttel – mondta az Aton tőzsdeügynökség elemzője az MTI-nek. Másrészt a Russneftet adózási megfontolások is késztethetik a titkolózásra – tette hozzá Artyom Koncsin.

A Kreml-közeli magánvállalat még a múlt év végén megvette a Tomszki területen kitermelési engedélyekkel rendelkező, ciprusi bejegyzésű Benodet Investments céget, amely állítólag a YUKOS tulajdonát képezte. De a Russneft váltig állítja, hogy a Benodetet öt olyan off-shore cégtől vette, amelyeknek semmi közük a feldarabolás alatt álló Jukoszhoz.

A Mol május elején közölte, hogy a Jukosz 50 százalékos részesedését a hanti-manysiföldi Zapadno-Malobalik olajmezőt kiaknázó ZMB közös vállalatukban megvásárolta négy off-shore cég (Aleria Management, Clermon Systems, Bremon Solutions, SW Solutions), és a részesedésre a Russneft vételi szándékot jelentett be. Bár Mihail Gucerijev ismert olajvállalkozó cége tagadja a vétel megtörténtét, az energiatárca diszpécserigazgatóságának adatai szerint a ZMB kitermelése július óta a Russneft keretében van konszolidálva – írta Vremja Novosztyej című lap.

A Russneft stratégiája nagyon egyszerű és kockázatos volt, de helyesnek bizonyult: kölcsönöket vettek fel, és akkor vásároltak vagyonrészeket, amikor azok nagyon olcsók voltak – mondta a Troika Dialog beruházási bank elemzője. A Russneftnek csak akkor kellene feltárnia akvizíciós programját, ha tőzsdére akarna menni – jegyezte meg Oleg Makszimov, de hozzátette: a Russneft már elég nagy olajcéggé nőtte ki magát (idei termelése elérheti a napi 250 ezer hordót, a jövő évi pedig a 300 ezret), ami mégiscsak ösztönözheti arra, hogy az eddiginél többet fedjen fel tevékenységéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik