Nagyvilág

Schröder nyerte az utolsó vitát

Gerhard Schröder nyert, de Angela Merkel jobban teljesített a vártnál – röviden így összegezhető a kancellár és kihívójának utolsó nyilvános televíziós vitája a szeptember 18-ai választások előtt.

Schröder német kancellár magabiztosan úgy nyilatkozott, a választások után is ő marad a kancellár. A megállapítások két héttel az előre hozott német választások előtt hangzottak el vasárnap este a két politikus élő televíziós vitájában. A televíziós párbajt nagy várakozás előzte meg, legkevesebb 15 millió embert vártak a készülékek elé. Most négy csatorna (ARD, ZDF, RTL, Sat.1) közösen rendezte meg a műsort, mert Merkel nem vállalt egy második párbajt. 

A verbális csata központjában az adók kérdése és a munkanélküliség problémája állt. A nyilvános összecsapást követő közvélemény-kutatások szerint a nézők közel fele (48-54 százaléka) meggyőzőbbnek ítélte Schrödert, míg ez az arány Merkel esetében 28-33 százalék. Az iraki háború egyik leghevesebb ellenzőjének számító Schröder érezhetően jobban értett a külpolitikához, és általában szimpatikusabbnak és hitelesebbnek mutatkozott, mint az első női kancellár címére pályázó Angela Merkel. A jobboldal jelöltje viszont a válaszadók szerint hozzáértőbbnek bizonyult, ha a munkanélküliség került szóba, és inkább maga mögé tudta állítani a menedzsereket és a vállalati döntéshozókat.


Gerhard Schröder úgy vélte, hogy kormányzása idején Németország békepolitikát folytató középhatalomként rögzítette helyét a világban, míg Angela Merkel, a kihívó elmarasztalta a szociáldemokrata-zöld kormányt a gazdaság visszaesése miatt.

Schröder a hétvégén családja körében készült az összecsapásra. Merkel a konzervatív ellenzék kancellárjelöltje is bőven vitt haza olvasnivalót, s kiadós sétát tett férjével az adás előtt. A mérkőző felek ezúttal két méterrel közelebb álltak egymáshoz, mint állt annak idején Schröder és Stoiber, s valamit lazítottak a szabályokon is. Sorsolással döntötték el, hogy Schröder kapja az első kérdést, s Merkelé az utolsó szó. Semelyik sem vihetett be a stúdióba segédanyagot.

Egy közvélemény-kutatási adat szerint a megkérdezettek 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a párbaj várhatóan nem befolyásolja őket abban, miként fognak szavazni szeptember 18-án. A konzervatív ellenzék (CDU, CSU) minimum 11 százalékkal vezet a szociáldemokraták előtt. Kérdés azonban, hogy szövetségesével, a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) képes-e kormányzóképes többségre szert tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik