Nagyvilág

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Indonéziában

Újabb repülőgép-szerencsétlenség történt, ezúttal Indonéziában, Szumátra szigetén zuhant le egy utasszállító fapados.

A felszállást követően lakott területre zuhant egy repülőgép az indonéziai Medán városában. A Boeing 737-es típusú személyszállító a felszállás után egy perccel zuhant le, és lángba borult – közölték szemtanúk a helyi televízióban. A fapados Mandala légitársaság gépe 109 utassal, és nyolc fős személyzettel Jakartába tartott.


Az első jelentések szerint három embert szállítottak a helyszínről a medáni kórházba, azt azonban nem tudni, hogy a sérültek a repülőgépen utazók, vagy a negyed lakói voltak. Az utóbbi verziót erősíti az indonéz kormány szóvivőjének bejelentése, mely szerint a gépen tartózkodó 117 ember kivétel nélkült életét vesztette és a negyed lakói között is vannak áldozatok, de pontos számokat nem lehet tudni. 

Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy a gépen utazott két tartományi kormányzó is. A katasztrófa oka egyelőre nem ismeretes. A helyszínen tucatnyi lakóépület lángokban áll, legalább tíz gépjármű pedig kigyulladt.


Indonézia legnagyobb légi katasztrófája 1997-ben szintén Szumátrában történt, amikor egy repülőgép hegynek ütközött 234 emberrel a fedélzeten.

A közelmúltban több repülőgép szerencsétlenség borzolta a kedélyeket. Augusztusban a Helios légitársaság gépe 115, Venezuela szigetén egy kolumbiai repülőgép pedig 152 utassal a fedélzetén zuhant le. Valószínűleg nem ettől függetlenül készítette felmérését az osztrák Kurier, mely az utasok megnyugtatásaként közli: az utasszállító repülőgépek továbbra is a legbiztonságosabb közlekedési eszköznek számítanak szerte a világon. Tavaly minden négy millió utasból csupán egy vesztette életét repülőgép szerencsétlenégben.

A statisztikai összesítések alapján a charter járatok veszélyesebbnek minősíthetőek a menetrend szerinti járatok gépeinél. Ez utóbbiak teszik ki az utasszállító járatok mintegy 60 százalékát, ám az összes balesetnek kevesebb, mint a harmada történik ezekkel a gépekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik