Nagyvilág

Az EU tíz nappal elhalasztotta az E.On-Mol gázüzlet vizsgálatát

Az Európai Bizottság tíz nappal meghosszabbította vizsgálatát a német E.On Ruhrgas AG Mol Rt. gázüzletágának megvásárlása ügyében.

A bizottságnak további dokumentumokra van szüksége ahhoz, hogy megállapíthassa, az üzlet nem sérti a versenyszabályokat – jelentették be hétfőn Brüsszelben. A döntés új határideje november 29-e.

A bizottság júliusban indította be részletes vizsgálatát, mert úgy vélte az előzetes piacvizsgálat alapján, hogy a tervezett tranzakció komoly versenyügyi problémákat vethet fel a gáz- és energiaellátás egész láncolatában Magyarországon.

A Mol és az E.On Ruhrgas International tavaly november elején hozta nyilvánosságra, hogy kötelező érvényű szerződéseket írtak alá a Mol gázüzletága egy részének eladásáról és a kapcsolódó opciókról. Az E.On a gázkereskedelemmel foglalkozó Mol Földgázellátó Rt. és a gáztárolással foglalkozó Mol Földgáztároló Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatát, valamint a Panrusgáz 50 százalékát veszi meg. Része a 2,2 eurós üzletnek, hogy az E.On megvásárolja a Mol Panrusgazban meglévő részesedésének 50 százalékát, ezt azonban még az E.On részvényeseinek és a vezetésének is jóvá kell hagynia.

A Magyar Energia Hivatal június végén jelentette be, hogy engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.On Ruhrgas Internationalnak. A MEH úgy véli, hogy mind a befolyásszerzés jóváhagyása, vagyis új, tőkeerős stratégiai befektető megjelenése, mind a vevő, az E.On Ruhrgas International által szabott feltételek javítják a földgázellátás biztonságát, és a jelenleginél több választási lehetőséget biztosítanak a földgáz-versenypiac szereplői számára.

A Gazdasági Versenyhivatal már június végén jelezte, hogy “a kérelmezett összefonódás egyes elemei a fúzió tényével szükségszerűen együtt járó versenykorlátozásokat meghaladóan, így jelentősen korlátozzák a versenyt, ezáltal ellentétesek a fúziós rendelet hatékony verseny védelmére vonatkozó elvárásaival”. Ezért a GVH maga is részletes vizsgálatra tett javaslatot az Európai Bizottságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik