Nagyvilág

Átmeneti segítség New Orleansnak

Élelmet és vizet szállító katonai konvoj jutott el New Orleansbe – adta hírül a CNN. Egyelőre nem világos, hogy a szállítmány hány embernek és mennyi időre elég a városban ragadt és szomjazó 30 ezer közül.

A Nemzeti Gárda mintegy ezer fős alakulatát Russel Honore tábornok vezeti, aki világossá tette: célja nem a rendcsinálás, hanem a segélyszállítmány eljuttatása a rászorultakhoz. „Fordítsátok lefelé a fegyverek csövét; nem Irakban vagytok – mondta a CNN tudósítása szerint katonáinak.

Az AP hírügynökség ezzel egy időben kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy New Orleanstól 75 mérföldree a Mississippin hatalmas olajfolt tűnt fel.

A városban anarchiába fulladt az evakuálás és a túlélők mentése, miután a fékevesztett tömeg üzleteket fosztogat, banditák autókat rabolnak, az utcákon holttestek hevernek és a mentést végző helikopterekre és rendfenntartókra is tüzet nyitottak fegyveres randalírozók. Ezért Kathleen Blanco, Louisiana állam kormányzója bejelentette, hogy tűzparancsot kaptak a katonák. Részletek >>

Elfogadhatatlan eredmények

A térségbe tart az amerikai elnök is, miután a Szenátus 10,5 milliárd dollár rendkívüli segélyt szavazott meg a három bajba jutott amerikai állam számára. Bush elnök a nemzethez intézet tévébeszédében azonban azt mondta, a helyreállítás ennek ellenére hosszadalmas lesz. „Tudjuk, hogy ez mennyire keserves időszak az öböl menti emberek számára. De további türelmüket kérem. Biztosíthatom őket, hogy gondolatban és imáinkban velük vagyunk” – mondta Bush elnök.

“Elfogadhatatlannak” nevezte ugyanakkor George Bush az eddigi segélyezési erőfeszítések eredményét a Katrina hurrikán okozta humanitárius válság leküzdésére. Az amerikai elnök hangoztatta: “Sok ember keményen dolgozik, hogy segítséget nyújtson a bajbajutottaknak. Az eredmények azonban elfogadhatatlanok”. “A helyzeten úrrá leszünk majd, és segítséget fogunk nyújtani a nélkülöző embereknek” – ígérte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik