Nagyvilág

Októbertől felszabadul az autókereskedelem

Az EU-országokban bejegyzett márkakereskedők október 1-jétől bármelyik tagállamban nyithatnak szalonokat és forgalmazhatnak autót, akár a gyártók hozzájárulása nélkül is. A hazai kereskedők már felkészültek a rendelet életbe lépésére.

Az új szabályozás már nem tiltja, hogy egy üzletben több gyártó modelljeit is kiállítsák, a független szervizeknek pedig a márkaszervizekkel azonos jogokat biztosít.

Az új autókat értékesítő magyarországi márkakereskedők is készülnek az uniós rendelkezés októberi életbe lépésére, hiszen a jogszabályt a múlt év közepétől a magyar törvénykezés is átvette. A legnagyobb forgalmat lebonyolító vezérképviseletek mindegyike kiépítette országos hálózatát, így a telítettség miatt nem tartanak a versenytársak fellépésétől. Nem kedvez új piaci szereplők megjelenésének a hazai eladások csökkenése sem.

Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke is részt vesz szeptember végén azon a megbeszélésen, amelyen az uniós értékesítési szövetségek központi szervezete, a CECRA és az autógyártók szervezete tárgyal majd Brüsszelben Günter Verheugen uniós biztossal a határidő meghosszabbításáról legalább fél, de inkább egy évvel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik