Nagyvilág

Benzinhiány Amerikában

Amerika déli államaiban vészes benzinhiány léphet fel a hurrikán nyomán. Az EU már felajánlotta segítségét.

Európai országok biztonsági üzemanyag-tartalékaik megnyitását tervezik, hogy ezzel kompenzálják az Amerikai Egyesült Államokban akár több hónapra is kieső olajkutak kapacitásait. A kibocsátást az Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felügyeli. A szervezet most csak az amerikai jóváhagyásra vár, s indulhatnak a szállítmányok. Németország már kinyilvánította, hogy amennyiben szükség van rá, akkor az IEA rendelkezésére bocsátja a szükséges mennyiséget. Hasonlóképpen az olasz, a francia és a spanyol kormányoknak is megfelelő tartalékaik vannak. Ugyanakkor a Financial Times szerint elképzelhető, hogy valamilyen politikai ellenszolgáltatást kérnek cserébe. A piacot két nap múlva érik el ezek a kibocsátások.


Európában összesen 168 millió hordónyi, rendkívüli esetekre fenntartott tartalék-üzemanyag van. Ebből 53 milliót állami intézmények felügyelnek. Ezzel szemben az USA-ban csupán nyersolajat tartalékolnak. A hurrikán viszont 8 nagyobb finomítót is megrongált. Ezek adták a teljes nemzeti termelés mintegy tíz százalékát.


Emelkedik a benzin ára


Az olaj ára csütörtökön továbbra is 70 dollár felett volt, ugyanis az energiaügyi minisztérium nyilatkozataiból az tűnik ki, hogy a Katrina hurrikán sokkal nagyobb kárt okozott az amerikai olajfinomító-kapacitásban, mint eddig bármely természeti csapás. A hatóságok szerint a Mexikói-öbölben az olajfúrótornyok 95 százaléka, valamint a gázvezetékek 80 százaléka sérült meg.
Mindezek hatására jelenleg 2,62 dollárba kerül egy gallon benzin, szemben az egy évvel ezelőtti 1,86 dollárral. Elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy a benzin még a hétvégén eléri a 3,25 dollárt. Gazdasági szakemberek szerint a hurrikán akár az idén dicséretes bővülést maga mögött tudó gazdasági növekedést is visszavetheti.


A déli államokban máris mérföldes sorok kígyóznak a benzinkutak előtt, s emberek órákat állnak sorban a megmaradt kutak előtt Mississippi államban. A Financial Times szerint a hurrikán sújtotta övezettől száz mérföldre is érezni az üzemanyaghiányt. A hurrikán elől menekülők ugyanis kiapasztották a kutakat. A forgalmasabb kutaknál a rendőrség irányítja a vásárlókat.


Segítség a szövetségesektől


George W. Bush arra kérte Szaúd-Arábiát, mint Amerika közeli szövetségesét, hogy annyi olajat szállítson amennyit csak bír, valamint felszólított a lakosságot, hogy csak akkor vegyenek benzint, ha tényleg szükségük van rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik