Nagyvilág

Nőtt a szegénység az Egyesült Államokban

Összesen 37 millióan éltek a hivatalos szegénységi küszöb alatt az Egyesült Államokban 2004-ben. Számuk a gazdasági növekedés ellenére 12,7 százalékkal nőtt egy év alatt – közölte a hivatalos amerikai adatokat a BBC. Leginkább a nem spanyol ajkú fehérek között nőtt a szegénység.

A százezer háztartás megkérdezésével végzett kutatás adatai szerint az ázsiai származásúak és az idősek között csökkent a szegénység, míg 8,2-ről 8,6 százalékosra nőtt a nem spanyol ajkú fehérek között a szegénységi küszöbértéknél alacsonyabb jövedelemből élők száma. A feketék és a spanyol anyanyelvűek anyagi helyzete nem változott egy év alatt.

A kutatást végzők felhívták a figyelmet arra, hogy 2004-ben annak ellenére nőtt a szegénység, hogy az Egyesült Államok gazdasága jelentősen bővült, és mintegy 2,2 millió új munkahely jött létre. Emlékeztetnek: legutóbb 2000-ben csökkent a szegények száma a világ legnagyobb gazdaságú országában, akkor 31,1 millióan számítottak szegénynek, ugyanakkor bő tíz évvel ezelőtt még sokkal rosszabbak voltak a szegénységi mutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik