Nagyvilág

A negyedik forduló sem hozott eredmény az USA-Kína textilvitában

A mostani, kétnapos tárgyaláson még csak mérsékelni sem tudták a két fél között fennálló nézetkülönbséget. – nyilatkozta Cass Johnson, az amerikai textilipari szervezetek nemzeti tanácsának elnöke.

A negyedik forduló sem hozott eredményt az amerikai-kínai textilvitában. Cass Johnsonnak, bejelentése szerint az amerikai küldöttség csütörtökön hazautazik Pekingből. Hozzátette azt is, hogy az amerikai textilipari cégek a kudarc nyomán a kínai textilimport korlátozásának kiterjesztését fogják követelni, de azt nem említette, hogy ez mely újabb termékkategóriákat érinti.


Az előző, San Franciscó-i tárgyaláson néhány kérdésben a felek már hajlottak a kompromisszumra, bár egy fontos pontban nem tudtak megegyezni: ha a kezdeti növekedési kvótákat elfogadják, ezekből kiindulva később éves szinten milyen gyorsan engedjék növekedni a kínai textilimportot. A felek az uniós-kínai textilmegállapodáshoz hasonlót szeretnének elérni.

Az Egyesült Államok májusban vezetett be kvótakorlátozásokat a behozott kínai textiláruk hét kategóriájára, miután megállapítása szerint a kínaiak amerikai textilexportja az idei év első negyedében átlagosan több mint felével volt nagyobb az egy évvel korábbinál, elérve az 5,6 milliárd dollárt. A féléves textilexport növekménye átlagosan 97 százalékot ért el, értéken 7,4 milliárd dollárra nőtt.

A korábbi tervek szerint a Bush-kormányzat már szerdán dönt hat további textilipari termékcsoportnál a rendkívüli korlátozásokról, de az ágazati képviselők – a mostani tárgyalások sikerében bízva – más kategóriákban egyelőre nem akarták kérvényezni a rendkívüli korlátozások bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik