Nagyvilág

Ankara visszautasítja a partneri viszonyt az unióval

Tisztességtelen és jogtalan az a javaslat, amelynek keretében a teljes jogú EU-tagság helyett különleges partneri viszonyt ajánlanának Ankarának – vélekedett Abdullah Gül török külügyminiszter.

Angela Merkel, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, kancellárjelölt a múlt héten levelet írt az EU-országok konzervatív kormányfőinek, amelyben javasolta, hogy Törökországot ne teljes jogú tagként vegyék fel az Európai Unióba, hanem csak különleges partneri viszonyt létesítsenek vele. Abdullah Gül szerint ez a lépés megsemmisítené a fél évszázados közös, Törökország EU-tagsága érdekében tett erőfeszítéseket.

Egy ilyen felvetés megbénítaná Ankara jövőbeni kapcsolatait az európai huszonötökkel – hangoztatta. A török diplomácia vezetője kitért Jacques Chirac francia elnök hétfői bírálatára is, amely szerint „nem az európai uniós tagságra pályázóktól elvárható szellemet” tükröz az, hogy Törökország továbbra sem ismeri el Ciprust.

Ankara július 29-én aláírta az Európai Uniónak (EU) azt a jegyzőkönyvét, amelynek révén Törökország és a régebbi 15 EU-tagország vámuniója kiterjed az unió 10 új tagállamára is, köztük Ciprusra. Ezzel elhárult az utolsó objektív akadály is az elől, hogy Törökország megkezdhesse az EU-csatlakozásáról szóló tárgyalásait. A tárgyalások megkezdését október 3-ára tűzték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik