Nagyvilág

3,3 százalékos GDP-növekedés az USA-ban

Az eredetileg közzétett 3,4 százalékos második negyedéves növekedést a mostani felülvizsgálatkor 3,3 százalékra módosította az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma.

A döntésben főként az eredetileg gondoltnál magasabb import, lassabb lakossági fogyasztás, valamint a készletállomány emelkedése játszott szerepet.

Az első negyedévben 3,8 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, így mérsékelt lassulásról beszélhetünk. Az elemzők egyébként jellemzően azt várták, hogy a második negyedéves adatot 3,5 százalékra fogják felfelé módosítani. Az idei harmadik negyedévben várhatóan ismét gyorsul a növekedés, az elemzői várakozások 4-4,2 százalék körül mozognak. (A hatalmas pusztításokat okozó Katrina hurrikán miatt elemzők azt fontolgatják, hogy csökkentik a növekedési porgnózisaikat).

A GDP összetételét tekintve a lakossági fogyasztás éves szinten 3 százalékkal nőtt a második negyedévben. A végső fogyasztás 5.4 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest, ami közel két éve a leggyorsabb adatot jelenti. A tartós cikkek körében 7,7 százalékkal, a nem tartós cikkeknél 3,5 százalékkal, a szolgáltatásoknál 1,9 százalékkal nőttek a kiadások.


A beruházások 8,4 százalékkal emelkedtek, amely 0,9 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez. A növekedésben szintén fontos megemlíteni, hogy 10,4 százalékkal nőttek a vállalatok kiadásai a különféle eszközökre és szoftverekre. Az export 13,2 százalékos, míg az import csupán 0,5 százalékkal nőtt, amelynek hatására a külkereskedelmi mérleg hiánya csökkent, növekedési hozzájárulása 1,2 százalékpontot tett ki.


A vállalati profitok 6,1 százalékkal (79,2 milliárd dollárral) 1370 milliárd dollárra emelkedtek, az adózás előtti profitok 17,7 százalékos növekedést mutatnak éves összehasonlításban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik