Külföld

3,3 százalékos GDP-növekedés az USA-ban

admin
admin

2005. 08. 31. 15:47

Az eredetileg közzétett 3,4 százalékos második negyedéves növekedést a mostani felülvizsgálatkor 3,3 százalékra módosította az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma.

A döntésben főként az eredetileg gondoltnál magasabb import, lassabb lakossági fogyasztás, valamint a készletállomány emelkedése játszott szerepet.

Az első negyedévben 3,8 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, így mérsékelt lassulásról beszélhetünk. Az elemzők egyébként jellemzően azt várták, hogy a második negyedéves adatot 3,5 százalékra fogják felfelé módosítani. Az idei harmadik negyedévben várhatóan ismét gyorsul a növekedés, az elemzői várakozások 4-4,2 százalék körül mozognak. (A hatalmas pusztításokat okozó Katrina hurrikán miatt elemzők azt fontolgatják, hogy csökkentik a növekedési porgnózisaikat).

A GDP összetételét tekintve a lakossági fogyasztás éves szinten 3 százalékkal nőtt a második negyedévben. A végső fogyasztás 5.4 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest, ami közel két éve a leggyorsabb adatot jelenti. A tartós cikkek körében 7,7 százalékkal, a nem tartós cikkeknél 3,5 százalékkal, a szolgáltatásoknál 1,9 százalékkal nőttek a kiadások.


A beruházások 8,4 százalékkal emelkedtek, amely 0,9 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez. A növekedésben szintén fontos megemlíteni, hogy 10,4 százalékkal nőttek a vállalatok kiadásai a különféle eszközökre és szoftverekre. Az export 13,2 százalékos, míg az import csupán 0,5 százalékkal nőtt, amelynek hatására a külkereskedelmi mérleg hiánya csökkent, növekedési hozzájárulása 1,2 százalékpontot tett ki.


A vállalati profitok 6,1 százalékkal (79,2 milliárd dollárral) 1370 milliárd dollárra emelkedtek, az adózás előtti profitok 17,7 százalékos növekedést mutatnak éves összehasonlításban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.