Nagyvilág

Több mint ötven áldozatot követelt a hurrikán

Ötven ember halt meg Mississippi állam Biloxi nevű kikötővárosában, egy az áradás következtében összedőlt lakóházban. Itt három embert kidőlő fák ütöttek halálra, ketten pedig Alabama államban, közlekedési balesetben vesztették életüket.

Mississippi állam Biloxi nevű kikötővárosában ötvenen vesztették életüket egy összeomló lakóházban. Három embert kidőlő fák sújtottak halálra ugyancsak Mississippiben, ketten pedig Alabama államban, közlekedési balesetben vesztették életüket. Mississippi államban Gulfport és Biloxi kikötővárosokat helyenként három méter magasan elöntötte a víz, a heves szelek hajókat sodortak neki a parti épületeknek. Az ítéletidő következtében több mint háromnegyed millió otthon maradt villany nélkül s a hatóságok szerint hetekbe is beletelhet, mire mindenütt helyreállítják az áramszolgáltatást.  szövetségi kormány generátorokat, ivóvizet, jeget, elsősegély csomagokat juttat el a hurrikán által leginkább sújtott területekre. A Pentagon szakértőkkel segíti a mentési munkálatokat.

Alabama, Louisiana és Mississippi államban elrendelték, hogy a kereső és mentő akciók elsőséget élveznek, de egyelőre a magas víz és a heves szélrohamok miatt nehezen lehet a feladatot elvégezni. A rend fenntartására kiküldött rendőrök és Nemzeti Gárda tagjai több helyről fosztogatást jelentettek Louisiana-ban, így kijárási tilalmat rendeltek el.

Víz alatt New Orleans

New Orleans jelentős része víz alá került, hajókat borított fel és hajított messzire, háztetőket tépett le, valamint több út járhatatlanná vált. A BBC helyszíni tudósítója szerint a hurrikán okozta szökőár úgy rohant végig a new orleans-i felhőkarcolók között, mint egy vízesés. Mindenütt megrongálódott villanyvezetékekről, betört kirakatüvegekről, felborult, összetört autókról, kettétört pálmafákról számolt be a tudósító. A város nagy részén megszakadt az áramszolgáltatás, és a tízezer embernek menedéket nyújtó Superdome tetején két lyuk is tátong. A New Orleans Saints otthonául szolgáló stadionban a louisianai nagyvárosban rekedt emberek kerestek oltalmat a forgószél elől. A kupolában mintegy 19 emeletnyi magasságban nyílt kétméteres réseken bevágó eső miatt a stadion néhány szektorából átköltöztették az embereket.

A louisianai illetékesek arra szólították fel a hurrikán elől elmenekült embereket, hogy maradjanak ott, ahol vannak, mert még túl veszélyes lenne a hazatérés. Kathleen Blanco kormányzó Baton Rouge-i sajtóértekezletén türelmet kért, hangsúlyozva, hogy az utak vízben állnak, sok helyen nincs áram, sőt telefonkapcsolat sem, az utcákat törmelék és a kitört ablakok cserepei borítják. Szakértők szerint az a legbiztonságosabb, ha legalább egy hétig nem térnek vissza az emberek otthonaikba, mivel az utak járhatatlanok, sok helyen leszakadtak az elektromos vezetékek, nincs ivóvíz, a boltok és benzinkutak zárva vannak, elszaporodtak a szúnyogok, és az ítéletidő sok ezer mérgeskígyót bolygatott fel.


A Mexikói-öböl olajkútjaiban a hírek szerint csak minimális kár esett, bár a felmérés még nem fejeződött be. Két úszó olajtorony azonban elszabadult. A Katrina hurrikán mostanra trópusi viharrá szelídült a szárazföld felett.

Louisiana állam fővárosát vasárnap éjjel kezdték el kiüríteni, miután a hivatalos szervek azt valószínűsítették, hogy hamarosan a városba érkezik az akkor még ötös erősségűnek gondolt, később négyesre „visszaminősített” Katrina hurrikán. Ezt követően rövid idő alatt elhagyta a térséget a régió 1,3 milliós lakosságának többsége. (New Orleansban 485 ezer ember él, a többi a város körüli agglomerációban, elővárosokban).

Legutóbb 1965-ben söpört végig a városon a mostanihoz hasonló heves hurrikán: akkor 74 ember halálát okozta a harmadik fokozatba sorolt Betsy. A gazdasági becslések szerint Katrina az eddigi a legnagyobb anyagi károkat okozza, azok közül a forgószelek közül, amelyek valaha is elérték az Egyesült Államokat. Az első szakértői felmérések rámutatnak: több mint 30 milliárd dollárt tesznek ki a károk, messze meghaladva az Andrew pusztítását, amely 1992-ben 26,5 milliárd dolláros anyagi vesztességgel járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik