Nagyvilág

Kína helyett Kelet-Európát választják a brit divatláncok

A nagy brit divatláncok közül több Kínából Kelet-Európába, Törökországba és Indiába telepíti át a gyártást, mivel a gyártókat közelebb akarják hozni saját piacaikhoz.

A folyamatot felgyorsította az Európai Unió és Kína közötti textilvita, ami miatt a láncok olyan országokba helyezik át a gyártást, amelyek korlátozás nélkül szállíthatnak az unió piacára ruházati cikkeket. A sort néhány hónappal ezelőtt többek között a Primark, a Zara és a New Look nyitotta, ők versenytársaikat megelőzve erős keresletnövekedésről adtak számot, mert a legújabb kollekciót a földrajzi közelség miatt gyorsabban tudták piacra dobni, mint riválisaik.

Elemzők szerint, ha az ár a legfőbb szempont, akkor Kína verhetetlen, ám ha azt nézzük, hogy a hosszabb szállítási idő miatt a divatcégek nem tudják azonnal piacra dobni a legújabb kollekciót, akkor az így kieső forgalom miatt már veszteség keletkezik. Mert míg tengeren 22 nap alatt ér Kínából Nagy-Britanniába az áru, addig például Törökországból 5 nap alatt, de még Indiából is rövidebb a szállítási idő. Így a földrajzi közelség miatt a cégek gyorsabban tudnak reagálni a változó igényekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik