Nagyvilág

Kézigránát robbant Kasza József házánál

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és családtagjainak nem esett baja.

A politikus az ellene és a vajdasági magyarság ellen folyó megfélemlítési kampány részeként tekint a pokolgépes támadásra. Ismeretlen tettesek hajnali négy óra tájban robbantották fel a kézigránátot a Kasza-ház kapujánál. A detonáció következtében betörtek a bejárati kapu mellett lévő üzlethelyiség ablakai, repeszek nyoma látszik az épületen, amelyet az MTI értesülése szerint a politikus bérbe adott.

Kasza közölte a távirati irodával, hogy a házban volt a detonáció pillanatában, felijedt a robbanásra, kiment az előkertbe, de semmi különöset nem észlelt (a bejárati kapu mintegy 40-50 méterre van attól a háztól, amelyben a politikus és családja lakik).

Kasza az ellene és a vajdasági magyarság ellen folyó megfélemlítési kampány részeként tekint a történtekre. “Nem ez az első fenyegetés és megfélemlítés, ami ellenem irányul. Mindez annak a rendszeres nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek az eredménye, amelynek az a célja, hogy elüldözzenek engem és a magyarságot a Vajdaságból. Nem ijedtem meg, nem engedem, hogy elüldözzenek” – szögezte le a politikus.

Kasza közölte, hogy a nap folyamán felhívta őt Boris Tadic szerb elnök, és támogatásáról biztosította. Kasza elmondta az MTI-nek, hogy nem kért a rendőrségtől különleges védelmet, és leszögezte, hogy őt nem ijesztették meg a történtek. A pokolgépes támadás után a rendőrség a helyszínre érkezett, jelen pillanatban folyik a nyomozás, amelyet a szabadkai kerületi bíróság vizsgálóbírója irányít.

Kaszát és Nenad Canakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a tartományi parlament elnökét 2004 márciusában már halállal fenyegette meg belgrádi lapértesülések szerint egy ismeretlen szervezet. Az önmagát “chicagói szerb rögtönítélő bíróságnak” nevező szervezet a vajdasági parlamentbe küldött postai úton kézzel írott levelet a két politikus címére.

Ebben arra figyelmeztették őket, hogy halálra vannak ítélve, az ítéletet hamarosan végrehajtják, s az érintetteknek nincs joguk fellebbezésre. Az ismeretlen szervezet azzal vádolta mindkettejüket, hogy megkísérlik elszakítani a Vajdaságot Szerbiától, szét akarják verni a délszláv államközösséget, együttműködnek külföldi ellenségekkel, s ezen belül szorgalmazzák a feltételezett háborús bűnösök kiadását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik