Nagyvilág

Ismét drágul az olaj

A Katrina hurrikán miatt a Mexikói-öböl olajtermelésének már a 90 százaléka szünetel átmenetileg, ezért kedd reggel ismét drágult a kőolaj a szabadpiacon.

Az árak ugynakkor elmaradtak a hétfő hajnalban elért csúcsoktól, mert a hurrikán szelídülni látszik, és az okozott károk – az elemzők 16 milliárd dollár körüli biztosítási igényekre számítanak – minden bizonnyal elmaradnak a korábban várt legrosszabbtól.

Miközben a Mexikói-öbölben jelenleg napi 1,4 millió hordós termelés hiányzik, az amerikai kormány szükség esetére kölcsönt ígért a finomítóknak a stratégiai olajtartalékból. Szaúd-Arábia a termelésének növelését ígérte akár napi 11 millió hordóra, és az OPEC soros elnöke, Ahmed al-Fahd al-Szabah sejk bejelentette, hogy az OPEC szeptember 19-i miniszteri értekezletén az összkvóta és az össztermelés napi 500 ezer hordós növelését fogja javasolni. Az OPEC-tag Venezuela elnöke támogatott árú fűtőolajat kínált az amerikai szegényeknek.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként (159 liter) 67,99 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 79 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, szeptemberi határidőre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 2,1000 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0394 dollárral drágább a hétfői NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedd reggel hordónként 66,65 dollár volt a legközelebbi, októberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 1,78 dollárral drágább a pénteki zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik