Nagyvilág

Túlfűtött az amerikai ingatlanpiac

A túlfűtött amerikai ingatlanpiacot nevezte az amerikai gazdaság egyik legnagyobb problémájának Alan Greenspan Fed-elnök.

A Jackson Hole-ban tartott, és az amerikai központi bank, a Federal Reserve által rendezett hétvégi konferencián utolsó alkalommal elnöklő Greenspan jövő év elején nyugdíjba vonul. Teszi mindezt annak ellenére, hogy június végén a Kongresszus újabb öt évre megerősítette posztján.


Greenspan szerint az ingatlanárak emelkedése előbb, vagy utóbb véget ér. A kipukkanó ingatlanlufi pedig beláthatatlan következménnyel lesz a lakossági fogyasztásra. A Fed-elnök arra hegyezte ki mondanivalóját, hogy a csökkenő kockázati prémiumok a tőzsdei árfolyamok felfutását, valamint az ingatlanok árainak felfutását eredményezték, ez azonban nem tartható örökké, és hamarosan akár az ingatlanárak csökkenése is bekövetkezhet.


Az utóbbi hónapokban a Fed szakemberei ugyan többször felhívták a figyelmet a magas ingatlanárak okozta veszélyre, azonban Greenspan most először nyilatkozott úgy, hogy közeledik az ingatlan-boom vége, jön az árcsökkenés.


A Fed rendszeres éves, Wyomingban megrendezett összejövetelén több tucat jegybankelnök, és közgazdász vett részt. A konferencián Greenspan-éra tanulságait összegezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik