Nagyvilág

Erősíteni akarják a franciák a hazai cégeik versenyképességét

A francia kormány néhány héten belül listát hoz nyilvánosságra azokról az iparágakról, amelyeket meg akar védeni a külföldi felvásárlóktól, idézte Francois Loos nyilatkozatát a Les Échos című gazdasági lap hétfőn.

A francia ipari miniszter azt mondta, elvileg nem ellenzik minden francia vállalat külföldi felvásárlását, de általában erősíteni akarják a francia cégek versenyképességét és függetlenségét, és egyenlő játékszabályokat akarnak. Ennek érdekében néhány héten belül átfogó EU-beli szabályozást kezdeményeznek, amely szerint a célba vett vállalatok ugyanolyan módszereket alkalmazhatnak a felvásárlás kivédésére, mint amilyenek a felvásárló hazájában engedélyezettek. Ezen kívül elkészítik a stratégiai ágazatok listáját, amelyek nem kerülhetnek külföldi ellenőrzés alá.

Az ipari miniszter egyelőre nem részletezte, milyen iparágakat akarnak megvédeni a külföldi tőke behatolásától, csak példálózva megjegyezte, hogy ilyen lehet az Eramet nikkelbánya és -feldolgozó társaság vagy a Danone élelmiszeripari csoport. Korábbi piaci híresztelések szerint mindkét céget célba vették külföldi versenytársak: az Erametet a brazíliai Companhia Vale do Rio Doce bányavállalat, a Danone-t az amerikai PepsiCo Inc, bár a piaci pletykát az érintettek cáfolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik