Nagyvilág

70 dollárnál drágább az olaj

Hétfő reggel ismét rekordot döntött a kőolaj ára a szabadpiacon, miután a mexikói-öbölbeli amerikai olajtermelés több mint 40 százaléka leállt a szárazföld felé haladó Katrina hurrikán miatt.

Nem csökkentette a spekulációs kedvet az OPEC soros elnökének, Ahmad al-Fahd al-Szabah kuvaiti olajminiszternek az a közlése sem, amely szerint az OPEC jelenleg napi 1,5 millió hordóval többet termel az olaja iránti tényleges keresletnél. Úgy vélte, az árak miatt már kezd csökkenni a kereslet, úgyhogy rövidesen olcsóbbodás várható. Hozzátette, az OPEC különböző, remélhetőleg árcsökkentős hatású cselekvési lehetőségeket fog megvizsgálni a szeptemberi miniszteri értekezletén, de ezeket egyelőre nem részletezte.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a közép-európai idő szerint hétfő reggel hordónként (159 liter) 70,80 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 3,74 dollárral drágább a pénteki New York-i zárónál.
Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, szeptemberi határidőre hétfő reggel gallononként (3,78 liter) 2,1500 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben – ez szintén rekord -, 0,2275 dollárral drágább a pénteki NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel technikai okból még változatlanul volt kiírva a pénteki záróhoz képest a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, októberi határidőre; kereskedők azonban 68,50 dollár körüli kezdő árakra számítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik