Nagyvilág

Több ország is tervez légiszállítási tilalmi listát

Jacques Barrot, az EU közlekedési biztosa pénteken üdvözölte azt a francia és belga elképzelést, hogy közzéteszik a reptereikről kitiltott légitársaságok listáját.

Jó lenne ilyen lista elkészítése összeurópai szinten is – mondta. Az utóbbi hetek sorozatos légi baleseteinek megelőzésére Brüsszelben is keresik az uniós megoldást. A jelentések szerint a brüsszeli bizottság már februárban felvetette a kérdés rendezésének ötletét, de gondot jelent az uniós szintű tiltási kritériumok meghatározása. A francia és belga példához hasonló “tilalmi listát”, melyen a működési normáknak nem megfelelő társaságok szerepelnek, más országok is elhatároztak, hamarosan Svájc ad ki ilyet.

Tekintettel kell lenniük arra, hogy utasok tagadják meg a felszállást bizonyos társaságok gépeire. A megoldás az előzetes tájékoztatás lenne. Ugyanakkor problémát okoz, hogy egyik országban rajta van egy listán egy ország légitársasága, a másikban nem.

Elképzelhető, hogy olyan uniós lista közzétételére kerül sor, amelyből ezen különbségek is kiderülnek, mivel kétséges, hogy Brüsszelnek joga van arra, hogy minden állammal ugyanazt a tilalmi listát fogadtassa el. Minden esetre a bizottság azt szeretné, hogyha egy tagországban valamely társaságra tilalmat mondanak ki, arra ugyanezt tegye a többi tagország is.

A listák elkészítése és közzététele több légitársaság szerint is diszkriminatív lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik