Nagyvilág

Egymásnak ellentmondó hírek az iraki alkotmányról

Az amerikai politikai nyomástól sem mentes iraki alkotmányról szóló tárgyalások a szunniták szerint zsákutcába, a síiták szerint megállapodáshoz vezetett.

Szalih al-Mutlak szunnita főtárgyaló az al-Dzsazíra hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy nem jött létre megegyezés az alkotmánytervezetről. Az kudarc okának a föderalizmus kérdésében fennmaradtak a nézeteltéréseket jelölte meg.

Hádzsem el-Haszini az iraki parlament elnöke ezzel szemben azt állította, hogy sikerült jelentős előhaladást elérni. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozó el-Haszini szerint “elvi megállapodás” jött létre a síiták, a szunniták és a kurdok között. Ha vasárnapig mégsem jön létre megállapodás, akkor a tárgyalásokat befejezik és a szunniták jóváhagyása nélkül terjesztik elő a dokumentumot.

Elemzők szerint ez a lépés az alkotmányról szóló népszavazáskor a referendum elutasítását okozhatja. Ennek az esélye elég nagy, mivel a szunnita népesség a lakosság mintegy 20 százalékát adja. Az amerikai politika arra hívta fel a síita vezetők figyelmét, hogy tegyenek engedményeket a szunniták követeléseivel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik