Külföld

Egymásnak ellentmondó hírek az iraki alkotmányról

admin
admin

2005. 08. 27. 12:20

Az amerikai politikai nyomástól sem mentes iraki alkotmányról szóló tárgyalások a szunniták szerint zsákutcába, a síiták szerint megállapodáshoz vezetett.

Szalih al-Mutlak szunnita főtárgyaló az al-Dzsazíra hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy nem jött létre megegyezés az alkotmánytervezetről. Az kudarc okának a föderalizmus kérdésében fennmaradtak a nézeteltéréseket jelölte meg.

Hádzsem el-Haszini az iraki parlament elnöke ezzel szemben azt állította, hogy sikerült jelentős előhaladást elérni. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozó el-Haszini szerint “elvi megállapodás” jött létre a síiták, a szunniták és a kurdok között. Ha vasárnapig mégsem jön létre megállapodás, akkor a tárgyalásokat befejezik és a szunniták jóváhagyása nélkül terjesztik elő a dokumentumot.

Elemzők szerint ez a lépés az alkotmányról szóló népszavazáskor a referendum elutasítását okozhatja. Ennek az esélye elég nagy, mivel a szunnita népesség a lakosság mintegy 20 százalékát adja. Az amerikai politika arra hívta fel a síita vezetők figyelmét, hogy tegyenek engedményeket a szunniták követeléseivel kapcsolatban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.