Nagyvilág

Bécsben debütált Sólyom

A magyar államfő szerint bármilyen döntést hoz majd Bécs a magyar munkavállalókat is érintő átmeneti munkaerő-piaci korlátozások kérdésében, az nem fogja megterhelni a magyar-osztrák kapcsolatokat.

Sólyom László ezt pénteken jelentette ki Bécsben azon a sajtóértekezleten, amelyet Heinz Fischer köztársasági elnökkel tartottak tárgyalásaik után. Az egynapos hivatalos munkalátogatáson az osztrák fővárosban tartózkodó magyar államfő leszögezte, hogy nagyon szilárd alapokra épülnek a két ország kapcsolatai. Magyarországot és Ausztriát nemcsak a történelmi örökség köti össze, hanem a közös jövő is az Európai Unióban. Magyarország nagyon nagy várakozásokkal tekint a jövő év elején kezdődő osztrák soros EU-elnökség elé – emelte ki. Az osztrák elnök titokmentesnek és teljesen átláthatónak nevezte Ausztria és Magyarország kapcsolatait.

Sólyom Lászlónak államfőként ez az első külföldi látogatása, amellyel viszonozza az osztrák szövetségi elnök tavalyi gesztusát. Heinz Fischer hivatalba lépése után először Magyarországra látogatott. A magyar elnököt délelőtt államfőnek kijáró ünnepélyes külsőségek közepette köszöntötték Bécs szívében, a Josefsplatzon. A fogadtatáson Fischer a közelmúltban szenvedett Achilles-ín sérülése miatt két mankóval járva vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik