Nagyvilág

A Yahoo vezeti a Forbes 100-as listáját

A Forbes magazin most megjelent 100-as listája alapján maerika leggyorsabban növekvő cége a Yahoo. A idei évben azonban inkább az energiaipari és ingatlapiaci vállalatok vitték a pálmát.

A Forbes magazin közzé tette a 100 leggyorsabban növekvő amerikai cég listáját. Az idei listán a technológiai vállalatok még mindig szép számmal képviseltetik magukat: a memória kártya gyártó Skandisk a nyolcadik helyen, a vírusvédő szoftverekről ismeretes Symantech – amely egyébként 1991 óta folyamatosan a Forbes leggyorsabban növekvő cégek listáján szerepel – a 65. helyen szerepel.


Az igazi meglepetést és mozgást azonban az energiaszektorban lehetett tapasztalni. A listán 19 olajipari vállalat található, köztük olyan olajkutató és gyártó cégek mint az Apache (99.), a tankhajó üzemeltető Overseas Shipholding (45.) valamint a független olajfinomító Valero (19.). A másik nagyon aktív, gyorsan fejlődő szektornak a lakáspiac bizonyult. A leggyorsabban növekvő cégek között négy építőipari, három jelzáloghitelező és két floridai területfejlesztő cég található.


Mindezekkel szemben azonban a legnagyobb sikertörténetnek mégis a Yahoo számított. Öt évvel ezelőtt az internetes kereső részvényei 119 dolláros részvényenkénti árról 4 dollárra zuhant. Ma viszont ismét a legígéretesebb vállalatnak számít az USA-ban, melynek legfényesebb bizonyítéka a 100-as listán elfoglalt első helye. (A Forbes itt megemlíti, hogy a ranglista összeállításánál három éves eredményeket néztek, mely miatt a szintén prosperáló internetes cég, a Google nem „versenyezhetett” és még nem is jöhet szóba 2008-ig.)


Míg a Yahoo ügyvezetője, Terry Semel igyekezett visszacsábítani azokat a nagy hirdetőcégeket, amelyeket a régi menedzsment megpróbált megkerülni, addig a szélessávú internet elterjedése valamint a kereső egyre szélesedő tartalma lehetővé tette, hogy a hirdetők egyre szofisztikáltabban célozzák meg a Yahoo mintegy 120 millió havi látogatóját. Ennek eredménye a hasznon és az árbevételen egyaránt megmutatkozott: adózott eredménye 185 százalékkal, árbevétele pedig 78 százalékkal ugrott meg az elmúlt három évben. Ezen felül a Yahoo-nak most már egy globálisan alkalmazható üzleti modellje is van a cég szerint, amit mi sem bizonyít jobban, mint a kínai kereső, az Alibaba.com megvásárlása. Ennek az ügyletnek a nagy vesztese egyébként a lista 35. helyén található eBay volt, amelynek így a kínai ambícióit húzta át a Yahoo.


Az idei listán szereplő 100-ból 54 cég részvényei már legalább 10 éve a tőzsdén vannak és 16 vállalat a tőzsdén az elmúlt évtized 100 legsikeresebbjei közé tartozik. Tehát a legtöbb gyorsan növekvő cég eltűnik a színről – állapítja meg a Forbes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik