Nagyvilág

Elkészült az az iraki alkotmánytervezet

Az iraki kormány szóvivője szerint a politikai vezetők megegyeztek az alkotmány vitás cikkelyeiben. Az egyelőre nem világos, hogy még csütörtök este szavaz e a parlament a tervezettről – írja a BBC.

Bisro Ibrahím, az alkotmányozó gyűlés sajtószolgálatának vezetője nem sokkal a kormányszóvivő bejelentése előtt közölte, hogy csütörtökön már nem lesz tárgyalás az alkotmánytervezetről, és nem tűztek ki újabb egyeztetési időpontot sem.

Még a hétfői napon nyújtották be a parlamenthez az iraki alkotmánytervezet, ám a vitás kérdések tisztázására még három nap haladékot kaptak a képviselők. A siíta illetve kurd vezetők már hétfőn elfogadták a tervezetet, de a szunnitáknak még voltak ellenvetéseik, annak ellenére, hogy az ő szavazataik nélkül is át tudták volna bokszolni a javaslatot. A felek képviselői azonban hangoztatták, hogy csak mind a három népcsoport által elfogadott alkotmánya lehet az országnak, ezért a megegyezésre fognak törekedni.

Eközben az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy ideiglenesen növelni fogja az Irakban állomásozó katonák számát. Jelenleg 138 ezer katona teljesít szolgálatot az országban, és rövidesen 1500 elitkatona csatlakozhat hozzájuk a Handelsblatt értesülései szerint. A választások idejére pedig elérheti a számuk a 160 ezret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik