Nagyvilág

Per indult a Kmart két volt vezetője ellen

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdei Bizottsága (SEC) kedden csalás miatt keresetet nyújtott be két volt Kmart-vezető ellen. A SEC azt állítja, hogy az áruházlánc a 2001. évi harmadik negyedéves tőzsdei gyorsjelentésében nem tett említést likviditási problémáiról nem sokkal azelőtt, hogy a kereskedelmi lánc csődvédelmet kért volna 2002-ben. A jelentésben azt sem említették meg, hogy nem fizettek időben beszállítóiknak, és arról sem szóltak, hogy a Kmart 570 millió dollárt tartott vissza a beszállítóktól jóváhagyásuk nélkül - írja a Washington Post.

A detroiti szövetségi bíróságra beadott keresetben a SEC azt állítja, hogy a Kmart volt vezérigazgatója, Charles C. Conaway és volt pénzügyi vezetője, John T. McDonald Jr. a vállalat 2001. pénzügyi év harmadik negyedéves pénzügyi eredményeiről szóló jelentésben a valóságnak nem megfelelő adatokat tettek közzé. A SEC szerint a vezetők a negyedéves jelentésben nem tájékoztattak arról, hogy a vállalat likviditási problémákkal küzdött, amit a vezetőség felelőtlen 850 millió dolláros készletfelhalmozása okozott.


Lassíts!


A bizottság továbbá egy titkos, házon belüli úgynevezett kifizetést lassító program elhallgatásával is vádolja a két vezetőt. A vállalaton belül ugyanis Projekt SID („slow it down” – magyarul „lassítsd le”) nevezetű projektet indítottak, melynek a célja a beszállítói kifizetések lelassítása volt. A beszállítók panaszait ksőbb komputerproblémákra fogták egy, a befektetőkkel folytatott novemberi telefonos konferencián.


A Kmart két hónappal a telefonbeszélgetést követően, 2002 januárjában csődvédelmet kért az amerikai csődtörvényben foglaltak alapján. Conawayt és McDonald-ot a cég igazgatótanácsa még az év márciusában menesztette.

A SEC ezen túlmenően még azt is megállapította, hogy Conaway és McDonald „SID projektjének” köszönhetően már 2001 szeptember elejére komoly problémák jelentkeztek a Kmart és néhány olyan beszállító között mint a Black & Decker Corp., Gillette Co., és a Lego Group, amely emiatt le is állította a szállítmányait.

Felmentésben reménykednek a vezetők


Scott R. Lassar, Conaway ügyvédje a vezérigazgató csalódottságát fejezte ki az értékpapír-felügyelet által felsorakoztatott vádakra válaszolva, hiszen szerintük ügyfele mindig a Kmart érdekeit képviselte a legjobb tudása szerint. Bár az ügyvéd rámutatott arra, hogy egy júliusi egyeztető tárgyaláson még úgy vélték, hogy Conaway a vállalat vezetőjeként mindig eleget tett a kötelezettségeinek, a Kmart-hitelezők azt állítják, Conaway vétkes gondatlansággal és rossz menedzsmenttel okozott kárt a vállalatnak.


McDonald ügyvédje szintén ügyfele csalódottságáról nyilatkozott, és elmondta, hogy McDonald teljes mértékben bízik abban, hogy a bíróság a tények vizsgálata után felmenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik