Nagyvilág

Nem hallgathatnak felvételről zenét a türkmének

Újabb furcsa intézkedésekkel döbbentette meg a világot a hivatalosan minden türkmén atyjának, Türkmenbasinak nevezett türkmenisztáni elnök, polgári nevén Saparmurat Niyazov: megtiltotta, hogy felvételről játsszanak le zeneszámokat a televízióban, nyilvános eseményeken és esküvőkön.

Az elszigetelt volt szovjet tagállam elnöke a Neitralny Turkmenistan (Semleges Türkmenisztán) című napilapban tette közzé a rögzített hanganyagok nyilvános helyeken történő lejátszását tiltó rendeletét – áll a BBC Online írásában.

Az ország függetlenné válása óta az elnöki poszton lévő Niyazov úgy indokolta a mostani intézkedés szükségességét, hogy az megvédi a türkmén kultúrát a negatív hatásoktól. Korábban az operát és a balettet tiltotta be minden türkmén atyja, mondván azok „feleslegesek”, egy másik meghökkentő rendeletében a szakáll, az aranyfogak és a nyugatias ruhadarabok viseletét korlátozta, máskor – egy kivétellel – bezáratta az ország kórházait, ezenkívül olyanformán reformálta meg a naptárat, hogy a januárt saját magáról, az áprilist – e hónapban elhunyt – édesanyjáról, míg a szeptembert egy általa írt könyv címéről nevezte el. (Az országban szó volt arról is. hogy a 12 hónap helyett 8 darab 45 napos hónapot vezetnek be, végül erről letett Niyazov.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik